Gemeente Nieuwegein


* Geheim van Nieuwegein

zondag, 11 januari 2009

Gemeente Nieuwegein zet palmbomen neer aan de rand van de bouwput in de binnenstad. Een inwoonster van Nieuwegein deed dit idee aan de hand van wethouder Binnenstad Bert Lubbinge. Hij besloot het idee tot uitvoer te brengen. De palmbomen zouden deze week geplaatst worden. De strenge vorst van de afgelopen week maakte de verhuizing van de bomen van de leverancier naar Nieuwegein onmogelijk. De palmbomen arriveren nu als de vorstperiode voorbij is. De prijsuitreiking van de aan de komst van de palmbomen gekoppelde kleurwedstrijd voor Nieuwegeinse kinderen gaat wel door.

Brigitte Hoogveld schreef een brief aan de wethouder "Er is een hoop gaande in de binnenstad, ook als inwoner van Nieuwegein heb ik dat gemerkt". Dit schreef de Nieuwegeinse Brigitte Hoogveld aan wethouder Bert Lubbinge. "Regelmatig fiets ik vanuit de wijk Zandveld, door het park Oudegein richting Cityplaza en kom ik aan de overkant bij het St. Antonius Ziekenhuis uit. Het stuk bij het centrum is één grote bouwput. Op de plek waar ik dan fiets, komt in de toekomst een boulevard met een bomenrij. Om de toekomstige boulevard nu al meer sfeer en cachet te geven, leek het mij een mooi idee om deze niet aan te kleden met zomaar een bomenrij, maar om deze te beplanten met winterharde palmbomen."

Wethouder Bert Lubbinge enthousiast
Bert Lubbinge ontving de brief en was direct enthousiast. "We beloven een mooie binnenstad, maar voor we die hebben zitten we nog jaren met een lelijke bouwput. Als we als gemeente dan goede suggesties krijgen om de bouwput mooier te maken, dan maken we daar graag gebruik van. Haar idee was goed onderbouwd en praktisch goed uitvoerbaar. Meteen doen dus!"

Winterhard
Bert Lubbinge vertelt over de bomen: "De Trachycarpus fortunei komt uit de bergen van China en wordt wereldwijd veel gekweekt. Hij behoort tot de palmen die het best tegen de winter kunnen. De palm overleeft temperaturen tot -15° C. De strenge vorst van de afgelopen week is dus geen probleem voor de bomen. Rondom een verhuizing zijn de palmen echter kwetsbaarder. We willen absoluut voorkomen dat we de bomen beschadigen bij het installeren. Ze komen gewoon wat later. " De gemeente zet 11 bomen met een hoogte van 6 meter neer. De palmen komen in grote bakken, zodat ze ook nog verplaatst kunnen worden als dat nodig is.

Een palmbomen kleurwedstrijd
De gemeente verbond aan de komst van de palmen een kleurwedstrijd. Naast dat Brigitte Hoogveld een goed idee had over palmbomen in de Nieuwegeinse binnenstad, kan ze ook erg goed tekenen. Zij ontwierp dan ook de kleurplaat voor de kleurwedstrijd. De winnaar van de kleurwedstrijd neemt de prijs, een enorme Legodoos waarmee je een stad kunt bouwen, op 16 januari in ontvangst.