GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks blij met verbod op kankerverwekkend landbouwgif

Straatsburg, 13 januari 2008 - Vandaag besloot het Europees Parlement dat er een verbod komt op de aller-schadelijkste pesticiden in de EU. Ander landbouwgif dat schadelijk is voor de volksgezondheid en het milieu moet zo snel mogelijk vervangen worden door betere alternatieven.

GroenLinks-Europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg reageert opgetogen: "Geweldig nieuws. Dit betekent het einde van kankerverwekkend landbouwgif en bestrijdingsmiddelen die het DNA kunnen verstoren of het immuunsysteem in de war kunnen schoppen. Ik ben ontzettend opgelucht dat een meerderheid in het Europarlement heeft gekozen voor de bescherming van mens en milieu", aldus Buitenweg.

Volgens GroenLinks moet een verbod op de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen het onderzoek naar alternatieven stimuleren. "Toen asbest een aantal jaar geleden verboden werd, zijn we ook niet gestopt met het bouwen van huizen. Er zijn toen al snel alternatieven gevonden die niet schadelijk zijn. Dit moet ook gebeuren met gewasbeschermingsmiddelen.. ", aldus Buitenweg.

De agrarische lobby klaagde de afgelopen tijd steen en been. Door de nieuwe Europese wetgeving zouden zij hun werk niet meer kunnen doen. Buitenweg: "Dat is echt grote onzin. De onderzoeken waarop ze zich baseerden waren vaak eenzijdig en door henzelf gefinancierd. Ik ben dan ook trots op mijn Groene fractiegenoot Hiltrud Breyer. Zij was hoofdonderhandelaar namens het Europarlement. Ze wist zich niet alleen staande te houden tussen al dit geweld, maar wist er ook nog eens een sterk onderhandelingsresultaat uit te slepen."

Naast het verbod op de aller-schadelijke pesticiden en het vervangen van schadelijke bestrijdingsmiddelen, moeten lidstaten het gebruik van bestrijdingsmiddelen gaan terugdringen. Zo komt er een verbod op sproeivliegtuigen.