European Parliament



Verklaring van Voorzitter van het EP Pöttering over de situatie in het Midden Oosten

Externe betrekkingen - 12-01-2009 - 19:36
Voorzitter Hans-Gert Pöttering legt een verklaring af over Gaza bij de opening van de plenaire zitting

Verklaring over Gaza

Bij de opening van de zitting heeft Voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering een verklaring over de situatie in het Midden Oosten afgelegd. Hij pleitte voor een onmiddellijke staking van de vijandigheden. Militair optreden moest volgens hem gepaard gaan met een politieke oplossing van het conflict, want "alleen dialoog en onderhandelingen laten de weg zien om uit de crisis te komen", zei Pöttering.
Voorzitter Pöttering zei in naam van het Europees Parlement bijzonder bedroefd te zijn over de escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas. "Hoe lang draait de spiraal van het geweld nog door tot men zijn verstand gaat gebruiken?" vroeg hij zich af.

Onmiddellijke staking van de vijandigheden

Er moest een onmiddellijke staking van de vijandigheden komen. "Alle mensen in het Midden Oosten zijn evenwaardig en hebben recht op een eigen land", zei Pöttering. Dat een staat het recht op zelfbescherming had, rechtvaardigde geen dergelijk gewelddadig optreden, waar in de eerste plaats de burgerbevolking het slachtoffer van was.

Een politieke oplossing

"Er mag niet alleen sprake zijn van een militaire oplossing", zei Voorzitter Pöttering, maar die moest gepaard gaan met een politieke oplossing. Maatregelen moesten niet alleen fundamenteel goed zijn maar ook op lange termijn effect hebben.

Drie eisen

Voorzitter Pöttering noemde het "droevig" dat de juridisch bindende VN resolutie, waar het Parlement volledig achter stond, door geen van beide strijdende partijen in acht werd genomen. Hij somde drie eisen op:

Ten eerste moest er onder bemiddeling van Egypte een onmiddellijke en duurzame wapenstilstand komen, waar alle actoren bij betrokken moesten worden.

Ten tweede moest er sprake zijn van onmiddellijke toegang voor humanitaire hulp en dat "niet alleen gedurende 3 uur per dag".

Ten derde moest het vredesproces weer worden aangezwengeld. De enige basis voor duurzame vrede was volgens Pöttering een "tweestatenoplossing met een soeverein Israël en Palestina binnen veilige grenzen". De EU moest samen met de andere leden van het kwartet mee zorgen voor het van start gaan van vredesonderhandelingen. Een vereiste was ook dat de Palestijnse fracties zich zouden verzoenen.

Pöttering vroeg zich af of het engagement van de EU en de internationale gemeenschap tot nu toe groot genoeg was geweest. De ervaringen uit afgelopen decennia hadden aangetoond dat "vrede in het Midden Oosten niet alleen uit de betrokken regio kan komen".

"Zich meer dan ooit inzetten voor vrede in het Midden Oosten"

De internationale gemeenschap moest bereid zijn om meer dan ooit tevoren te werken aan vrede in het Midden Oosten. Het inzetten van Europese en internationale veiligheidstroepen moest begeleid worden door een duidelijk politiek doel en de nodige politieke afspraken. Pöttering vond dan ook dat alles ondernomen moest worden opdat het Frans-Egyptisch plan voor een internationaal mechanisme ter beveiliging van de grenzen van Gaza zou slagen.

"Alleen dialoog en onderhandelingen laten de weg zien om uit de crisis te komen"

De Voorzitter van het Europees Parlement herinnerde eraan dat vorig jaar in het teken stond van de interculturele dialoog. Maar de reacties in de wereld op de televisiebeelden van het geweld lieten zien "dat er niks terecht komt van de interculturele dialoog". Dat soort beelden was koren op de molen van fundamentalisten, want "geweld leidt tot nieuw geweld". "Alleen dialoog en onderhandelingen laten de weg zien om uit de crisis te komen", benadrukte Pöttering.

Datum: 12 januari 2009