Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand-Sappemeer boekt successen met inburgeringstraject (persbericht 001, 2009)

Hoogezand-Sappemeer merkt goede resultaten na de invoering van de nieuwe inburgeringswet in 2007. Sinds dat jaar werkt de gemeente samen met het Noorderpoortcollege, de stichting Baanvak en de vereniging Humanitas, die het inburgeren voor de inburgeraars gemakkelijker maakt. Terwijl landelijk het succes moeizaam op gang komt, heeft Hoogezand-Sappemeer sindsdien meer dan 100 enthousiaste kandidaten mogen inschrijven voor haar inburgeringstraject. Het enthousiasme van de inburgeraars blijkt vooral uit de buitengewoon goede individuele resultaten.

Samenwerkingsverband

De unit Werk en Inkomen van de gemeente werkt voor het inburgeringstraject samen met het Noorderpoort-college, de stichting Baanvak en de vereniging Humanitas. Deze unieke samenwerking zorgt voor goede kansen op werk en bevordert bovendien de deelname aan het sociale leven. Juist de samenwerking tussen de gemeente en de genoemde organisaties blijkt bijzonder succesvol: 125 kandidaten hebben zich sinds begin 2007 aangemeld voor het traject, een groei van ruim 15 procent ten opzichte van vóór 2007. Vele kandidaten hebben het traject reeds met goed resultaat afgelegd. De verschillende partijen kunnen de kandidaten waar nodig bijstaan, bijvoorbeeld bij het bijhouden van de administratie, boodschappen doen of extra taallessen bij taalproblemen.

Traject en toekomst inburgeraars

De kandidaten worden uitgenodigd bij de unit Werk en Inkomen van de gemeente om een traject op maat uit te stippelen. De inburgeringscursus staat centraal en kan gecombineerd worden met een traject om (weer) aan het werk te komen of begeleiding bij opvoeding en/of deelname aan het maatschappelijke leven.

De betrokken organisaties in Hoogezand-Sappemeer willen de nieuwe Nederlanders vervolgvoorzieningen bieden, zoals extra scholing of extra begeleiding bij het (weer) vinden van werk. De plannen worden momenteel voorbereid met als doel om mensen nog optimaler hun talenten en mogelijkheden te laten ontplooien.

Succesvolle inburgeraar

Een voorbeeld van een inburgeraar met grootse individuele successen is Arwa Karim. De 23-jarige Arwa komt oorspronkelijk uit Irak en woont, met een tussenstop in Denemarken, sinds anderhalf jaar in Nederland. Eind 2007 is ze begonnen met het inburgeringtraject met als doel binnen een jaar haar examen te halen en Nederlandse te worden. En dat is gelukt. En met verve: want ze werkt inmiddels al als tandartsassistente. In Denemarken heeft Arwa hier een opleiding voor gevolgd.