Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat ziekenhuizen bezuinigen op hygiëne

Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat ziekenhuizen bezuinigen op hygiëne

Kamerstuk, 12 januari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2900999

12 januari 2009

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat ziekenhuizen bezuinigen op hygiëne (2008Z08857/2080907370).

de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat ziekenhuizen bezuinigen op hygiëne (2008Z08857/2080907370).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht `Ziekenhuis beknibbelt op hygiëne'?
1)

Antwoord 1

Ziekenhuizen dienen maatregelen te nemen om overdracht van pathogene micro-organismen te voorkomen (infectiepreventiemaatregelen). Dat is een essentieel onderdeel van de verantwoorde zorg. Algemene hygiënemaatregelen, waaronder schoonmaken, kunnen daar een onderdeel van zijn. Het zou niet goed zijn indien er op de infectiepreventiemaatregelen in ziekenhuizen bezuinigd wordt. Uit het bericht kan niet worden opgemaakt dat de bezuinigingen ten koste gaan van adequate infectiepreventiemaatregelen en dus van de verantwoorde zorg die ziekenhuizen bieden.

Vraag 2

Deelt u de mening dat er ook onafhankelijk toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet komen op de hygiëne in wachtruimtes, gangen en bijvoorbeeld vergaderzalen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt toezicht op de zorg die in een ziekenhuis geleverd wordt, zo ook op adequate infectiepreventiemaatregelen. Zodra het gebrek aan infectiepreventiemaatregelen in patiëntenruimtes ten koste gaat van verantwoorde zorgverlening biedt het huidige toezicht genoeg mogelijkheden dit te onderkennen en de juiste maatregelen te nemen. Omdat dit nu al deel uitmaakt van het takenpakket van de IGZ, is er ook geen noodzaak dit uit te breiden met toezicht op de hygiëne in wachtruimtes en vergaderzalen.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het onverantwoord is dat steeds vaker schoonmakers worden ingezet om taken van verpleegkundigen over te nemen?

Antwoord 3

Het is mij niet bekend dat ziekenhuizen schoonmakers inzetten om taken van verpleegkundigen over te nemen.


1) Nederlands Dagblad, 8 december 2008