Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Leijten over Kwaliteit van zorg Arïens Zorgpalet

Antwoorden op kamervragen van Leijten over Kwaliteit van zorg Arïens Zorgpalet

Kamerstuk, 12 januari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2901024

12 januari 2009

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over Kwaliteit van zorg Arïens Zorgpalet (2008Z08859/2080907390).

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over Kwaliteit van zorg Arïens Zorgpalet (2008Z08859/2080907390).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de roep om actie van de Inspectie door de vakbonden?

Antwoord 1

Al voordat de vakbonden in september de Inspectie aanspraken heeft in juni 2008 een inspectiebezoek bij Ariëns Zorgpalet plaats gevonden. Naar aanleiding van dit bezoek is gevraagd om een plan van aanpak om tot verbeteringen te komen.

Vraag 2

Erkent u dat bij uitvoerend personeel in een zorginstelling veel kennis en ervaring aanwezig is over de kwaliteit van zorg, en dat deze mensen zonder angst voor represailles dit moeten kunnen melden bij de Inspectie? Zo ja, hoe kunnen zij dat nu doen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Erkent u dat de Inspectie geluiden van het personeel, die aangeven dat de kwaliteit van zorg onder druk staat en dat via een vakbond bij de Inspectie wordt gemeld, serieus moet nemen? Zo ja, hoe gaat de Inspectie om met deze meldingen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2 en 3

De Inspectie neemt signalen van medewerkers over de kwaliteit van de zorg serieus. Als medewerkers te kennen geven dat er iets mis is met de zorg moet dat altijd serieus gewogen worden. Meldingen aan de IGZ worden, daar waar relevant, doorgezonden aan de accounthouder (bij de Inspectie) van de betreffende instelling en vervolgens meegenomen in het toezicht. Er is steeds meer aandacht in de zorg voor veilig melden. Brancheorganisaties zoals ActiZ staan hier ook achter.
Anonieme meldingen vormen hierop een uitzondering. Een anonieme melding is voor de IGZ een dilemma omdat een dergelijke melding lastig te verifiëren valt bij de instelling. Anonieme meldingen worden om die reden niet meegenomen in het toezicht. Melders worden altijd gevraagd om een anonieme melding te heroverwegen en zich bekend te maken.

Vraag 4

Waarom heeft de Inspectie niet gereageerd op de brief van de bonden?

Antwoord 4

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft later dan gebruikelijk pas op 1 december jl. een antwoordbrief gezonden aan de bonden.

Vraag 5

Bent u bereid de Inspectie te vragen direct en per omgaande onderzoek te doen naar de situatie bij Ariëns Zorgpalet, en de ervaringen van het personeel serieus te nemen? Op welke termijn kunt u de Kamer inlichten over de bevindingen van de Inspectie ? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 5

Op 11 juni 2008 is er een algemeen toezicht bezoek gebracht aan de Eschpoort en Roombeek (beide locaties van Ariens Zorgpalet). De rapporten van dit bezoek zijn openbaar en staan op de website van de IGZ.
Er is een plan van aanpak gevraagd en op 11 december 2008 heeft de Inspecteur een follow-up bezoek gebracht aan de Eschpoort. Het rapport hierover is nog niet klaar. De Inspecteur heeft bij het follow-up bezoek medewerkers en de cliëntenraad gehoord.