Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van der Ham over mogelijke legalisering van de softdrugsketen

Antwoorden op kamervragen van Van der Ham over mogelijke legalisering van de softdrugsketen

Kamerstuk, 13 januari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

13 januari 2009

VGP-2896316

Antwoorden van minister Klink, mede namens de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op de vragen van het Kamerlid Van der Ham (D66) over mogelijke legalisering van de softdrugsketen (2080905780).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het onderzoek van `Binnenlands Bestuur', waaruit blijkt dat ruim de helft van de burgemeesters die een coffeeshop binnen hun gemeenten hebben voor legalisering zijn van de complete softdrugsketen? 1)

Antwoord 1

Dergelijke geluiden zijn ons bekend. De brief die uw Kamer binnenkort toekomt zal ondermeer aangeven op welke manier het standpunt van de burgemeesters betrokken zal worden bij de evaluatie van het drugsbeleid en de drugsnota.

Vraag 2

Bent u, net als de meeste gemeenten, van mening dat de zaken goed onder controle worden gehouden?

Antwoord 2

Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik u graag naar enkele onderzoeksrapporten, alsmede mijn beleidsreactie op die rapporten, die eerdaags aan uw Kamer zullen worden gestuurd. Het betreft de volgende rapporten: `Coffeeshops in Nederland 2007: aantallen coffeeshops en gemeentelijk beleid 1999 - 2007' en `Coffeeshops in Nederland 2007: naleving en handhaving van coffeeshopregels 2007'. Beide rapporten vullen elkaar aan.
Het eerstgenoemde onderzoeksrapport geeft een beeld van de ontwikkelingen met betrekking tot de coffeeshops en het tweede onderzoeksrapport geeft een beeld van de naleving van de gedoogcriteria. Op deze wijze is een beeld van de gedoogde cannabisverkoop in coffeeshops in zijn totaliteit verkregen. Beide onderzoeken zijn in opdracht van het Ministerie van Justitie uitgevoerd.

Vraag 3

Op welke manier neemt u deze informatie mee in uw evaluatie van het Nederlandse drugsbeleid dat in 2008 en 2009 wordt uitgevoerd? Zal de nieuwe interdepartementale drugsnota rekening houden met de wensen van lokale overheden?

Antwoord 3

Zie het antwoord op vraag 1. Ook zullen de lokale overheden worden betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe drugsnota.