Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa wil rationeel en veilig gebruik van pesticiden (13/01/09)

Kleine teelten in Vlaanderen komen niet in het gedrang

Het Europees Parlement bereikte een akkoord met de Raad over het "pesticidenpakket" waardoor op termijn minder
gewasbeschermingsmiddelen mogen worden gebruikt en de meest giftige chemische stoffen zelfs verboden worden.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is blij met het compromis: "Dit is een complex en omstreden dossier dat niet alleen de landbouwsector en de industrie aanbelangt, maar ook alle burgers. Ik ben tevreden met het eindresultaat dat de noodzakelijke bescherming biedt aan volksgezondheid en milieu, en tegelijk essentiële stoffen beschikbaar houdt voor de landbouwers."

De kaderrichtlijn voor duurzaam gebruik bepaalt dat lidstaten nationale actieplannen opstellen om het risico en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Opleiding van verkopers en adviseurs krijgt veel aandacht maar ook wordt een regelmatige controle van de toestellen voorzien. Ten slotte wordt het gebruik van pesticiden verboden of tot een minimum beperkt in gevoelige gebieden (vb. scholen, parken, omgeving van gezondheidszorginstellingen, woongebieden...).

Brepoels: "In ons land werd de voorbije jaren al fors geïnvesteerd in de "geïntegreerde gewasbescherming". Daarbij wordt het gebruik van pesticiden verminderd door de evolutie van de teelten nauwgezet op te volgen aan de hand van objectieve parameters. Ook inzake opleiding, informatie en controle van toestellen werden al positieve resultaten bereikt."

Voor de toelating van "actieve stoffen"* op de markt worden de regels van 1991 herzien. Hiertoe worden drie klimaatzones afgebakend en geldt het principe van wederzijdse erkenning van producten. Enkel zeer schadelijke stoffen (vb. kankerverwekkende of voor de voortplanting giftige producten) worden verboden.

Bepaalde producten, die noodzakelijk zijn voor de bestrijding van een gevaar en waarvoor nog geen alternatieven bestaan, kunnen echter een uitzondering krijgen (voor 5 jaar en hernieuwbaar). Lidstaten mogen ook maatregelen nemen inzake kleine teelten, dit kan bijzonder belangrijk zijn voor de groenten- en fruitsector in Vlaanderen. De Commissie onderzoekt de mogelijkheid om hiervoor een Europees Fonds aan te leggen.


* Met "actieve stoffen" worden de chemische bestanddelen van pesticiden bedoeld.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu