Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Maatregelen tegen couperen van staarten

Nieuwsbericht | 13-01-2009

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat onderzoeken welke maatregelen zij kan nemen om het couperen van paardenstaarten uit te bannen. Dat zei de minister bij het in ontvangst nemen van het Plan van aanpak Welzijn in de Paardensector. Dit plan van aanpak is opgesteld door de Sectorraad Paarden, een stichting die optreedt namens de paardensport, de fokkerij en ondernemers.

In het Plan van Aanpak beschrijft de sectorraad wat er moet gebeuren om het welzijn van paarden in Nederland te verbeteren. Paarden moeten zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, en Nederland moet op het gebied van paardenwelzijn toonaangevend zijn en blijven.

De Sectorraad Paarden distantieert zich van het gebruik van ongeoorloofde middelen, van het verwaarlozen van paarden en van het couperen van paardenstaarten. Een verbod op paardenmarkten vindt de sectorraad geen goed idee. Paardenmarkten zijn juist een goede plaats om het welzijn van paarden te controleren en door paardenmarkten wordt de wildgroei van paardenhandel voorkomen.

Minister Verburg zal in feburari met een brief aan de Tweede Kamer reageren op de plannen van de sectorraad. Wel zegde de minister alvast toe dat zij een subsidieverzoek voor een Hippisch Kennisscentrum welwillend zal bekijken. Het Hippisch Kenniscentrum moet een einde maken aan de versnippering van alle beschikbare kennis op het gebied van paardenhouderij.

Meer informatie


* Plan van aanpak Welzijn in de sector Paardenhouderij

Minister Verburg neemt het Plan van aanpak Welzijn in de paardensector in ontvangst.

Verwante informatie


* Sectorraad Paarden

Zie ook


* Dierenwelzijn