Leefbaar Rotterdam


dinsdag, januari 13, 2009

Leefbaar Rotterdam stelt gang van zaken anti-Israël demonstratie aan de kaak

Het zal u niet ontgaan zijn dat er afgelopen weekend verschillende anti-Israël demonstraties gehouden werden in het centrum van Rotterdam. De demonstraties zorgden voor behoorlijk wat onrust. Voor de demonstraties van afgelopen zaterdag en zondag was geen vergunning verleend, er werden antisemitische leuzen geroepen en sommige demonstranten kwamen in aanvaring met de toeschouwers. De politie stond erbij en keek erna.
(foto: Sanne Donders, AD.nl)

Onrustige demonstraties
Op vrijdag begon de demonstratie voor het stadhuis en trok toen verder door de stad. Hoewel de demonstratie rustig verliep, werden er wel antisemitische leuzen gescandeerd.

Zaterdag begon de demonstratie toen een groepje jongeren zich verzamelde voor de bibliotheek bij de markt. Hennie van Schaik, raadslid van Leefbaar Rotterdam, stond op dat moment op de markt. Een collega marktkoopman die daar in de buurt stond, heeft van half twaalf tot drie uur schreeuwende reljongeren voor zijn kraam gehad, aldus Hennie van Schaik. Later werden Israëlische vlaggen in brand gestoken. Ook trapten de jongeren tegen de fiets van een oud-agent en bedreigden hem, toen hij de jongeren aansprak op hun kwetsende teksten. Toen de politie daarop in actie kwam, wist de oud-agent niet wat hem overkwam toen hij vermanend door de politie werd toegesproken en ze hem vroegen om zo snel mogelijk weg te gaan om problemen te voorkomen. We mogen de agenten hun lakse optreden niet verwijten. Waarschijnlijk jeukten hun handen om de reljongeren in hun kraag te grijpen, maar zij moeten zich houden aan de instructies die ze van hun baas krijgen.

Van Schaik ving tijdens deze demonstratie op dat de demonstranten van plan waren om op zondag om twaalf uur weer bij elkaar te komen bij het stadhuis. Van Schaik heeft toen gelijk de gemeente hiervan op de hoogte gesteld: Zelf ben ik zondag ook gaan kijken. Helaas was er toen van de politie geen spoor te bekennen, aldus Van Schaik. Hoewel de gemeente dus op de hoogte was, heeft burgemeester Aboutaleb inmiddels te kennen gegeven dat hij het onaangekondigde protest zal bespreken met de korpschef en de hoofdofficier.
De demonstratie van afgelopen zondag duurde enkelen uren. Van Schaik: De demonstranten, een groep die begon met circa veertig man, bonsden eerst op de deuren van het stadhuis, maar toen daar niemand opendeed gingen ze trambaan op. Vervolgens hielden ze twee trams aan, en sloegen op de ramen van de trams. Gaandeweg groeide de groep uit tot tussen de vijftig en zestig man en liep richting de Koopgoot. Hierbij scandeerden de demonstranten, veelal kinderen, leuzen die tegen joden waren gericht. Bij de Koopgoot werd een beveiliger belaagd toen hij de groep wilde tegenhouden omdat ze privé-domein betraden. Niemand werd aangehouden.

Gedogen uit angst
Achteraf bleek dat de demonstranten op zaterdag en zondag geen vergunning hadden om te demonstreren. De politie had besloten om niet in te grijpen omdat het erg druk was in het centrum en je weet niet wat zon groep vervolgens gaat doen, aldus de woordvoerster van de politie. Natuurlijk een rare reden om niet op te treden tegen een groep discriminerende onruststokers. En het wordt nog mooier: wanneer een omstander er iets van zegt, wordt hij vermanend door de politie toegesproken want híj zou degene zijn die de zaak had doen ontploffen.

Er wordt duidelijk met twee maten gemeten. In hypergevoelig Nederland zitten de autoriteiten er normaal bij de minste of geringste discriminerende tekst al bovenop. Cartoonisten worden er zelfs voor uit hun bed gelicht. Maar nu minderjarige demonstranten met Marokkaanse en Palestijnse vlaggen de joden aan het gas wensen en de openbare orde en veiligheid aantasten, houdt de politie zich angstvallig stil. En daar gaat het om: angst. Het is een slechte zaak wanneer de politie de orde niet meer durft te handhaven omdat het anders wel eens uit de hand kan lopen met de demonstranten. Angst is een slechte raadgever.

Hennie van Schaik zal donderdag in de raad het stadsbestuur het gedrag van de jongeren tijdens de demonstratie bespreken en hoe daar in de toekomst tegen opgetreden moet.

Rotterdam voelt ook als een bezet gebied
Zo kopte een artikel vandaag in het AD-Rotterdam. Een welzijnswerker die al meer dan veertig jaar in Nederland woont maar nog steeds een tolk nodig heeft bij het interview, vraagt begrip voor de demonstraties van afgelopen weekend. Volgens hem voelen deze mensen zich het slachtoffer van een indirecte oorlog die de politie tegen hen voert en voelt het voor 70% van de Marokkanen in Rotterdam alsof ze ook in bezet gebied wonen. Ronald Sørensen vraagt zich af of we dit soort welzijnswerk moeten subsidiëren en zal het donderdag in de raad aankaarten.

Geen buurtreferendum, wel vriendschapsband met Ramallah Terwijl er gedemonstreerd werd tegen Israël, gebeurde er in Delfshaven iets merkwaardigs. Nadat het buurtrefendum van tafel geveegd werd omdat dit te ingewikkeld was, te veel tijd en geld kostte en omdat het te veel ambtelijke capaciteit vraagt die niet beschikbaar is, werd na ruim een uur gekrakeel een motie aangenomen van de PvdA om een vriendschapsband aan te gaan met Ramallah. Het deelgemeentebestuur van Delfshaven gaat de volgende dag gelijk uitzoeken wat de juridsche consequenties van een dergelijke vriendschapsband zijn. Ellen Kegge, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam Delfshaven is kwaad: Ineens is het gebrek aan ambtelijke capaciteit geen kwestie meer!

Resultaat van de deelraadsvergadering; géén buurtreferendum, wel op kosten van de belastingbetaler onvervalste Palestijnse propaganda.

Door Pantera op 2009 01 13

ik heb het gelezen, wat een schoft

mijn jongens worden door de politie lastig gevallen, doh je jongens zijn meer dan gemiddeld crimineel

typisch gedrag alles is de schuld van een ander, als ze zoveel tijd in zichzelf verbeteren staken als in klagen en rotzooi trappen kwam het wel goed

als er 1 moment is waarop we geen marokkaanse burgermeester nodig hebben is het nu
Page 1 of 1 pages