Ministerie van Buitenlandse Zaken

'Cultuur groot goed voor de diplomatie'

13 jan 2009 | `Culturele diplomatie levert `cool' Nederlands imago op'. Dat verhaalde staatssecretaris Timmermans maandag tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) in Amsterdam.
Timmermans speecht in zaal van Felix Meritis tijdens 10-jarig bestaan SICA @ Maarten van Haaff

Timmermans (staatssecretaris Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid) onderstreepte de niet te missen kans die culturele diplomatie biedt voor de vitaliteit van de Nederlandse samenleving. `Rem Koolhaas, Hella Jongerius, Marcel Wanders; allemaal Nederlanders die om hun kunst internationaal befaamd zijn en ongelooflijk positief bijdragen aan ons Nederlands imago', zei Timmermans tijdens de opening van het feestelijk bijeenkomen. `Het is van levensbelang dat wij nog meer inzetten op internationale culturele uitwisseling. Dat is niet alleen een verrijking, maar ook een must voor de levenskracht van ons land.'

Timmermans prees in zijn speech het goede werk van SICA, dat met zijn internationaal culturele activiteiten een enorme bijdrage levert aan deze culturele uitwisseling en versterking. Naast het belang van cultuur in het Nederlandse buitenlandbeleid ging Timmermans in op zijn verwachting voor de toekomst van culturele diplomatie. De staatssecretaris benadrukte eerder op de dag in een ingezonden stuk in de Volkskrant ook het belang van culturele diplomatie voor het imago dat Nederland in het buitenland heeft.

Op 12 januari 2009 is het precies tien jaar geleden dat SICA werd opgericht. Dit vormt de aanleiding voor een terugblik en een toekomstvisie op het Internationaal Cultuurbeleid. Staatssecretaris Timmermans is samen met minister Plasterk van OCW verantwoordelijk voor het internationaal cultuurbeleid. Beide bewindslieden stuurden in september 2008 de brief `Grenzeloze Kunst' naar de kamer, waarin de prioriteiten voor het internationaal cultuurbeleid 2009-2012 zijn neergelegd.

Meer informatie


* Kamerbrief `Grenzeloze Kunst' over internationaal cultuurbeleid 2009-2012

* Geluidsfragment van de bijeenkomst en toespraak van Timmermans Externe link

* Artikel in Volkskrant van Timmermans over culturele diplomatie Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl