Gemeente Noordwijkerhout

13/1/2009 - Duin- en Bollenstreek wordt `fietsvriendelijker'

Dit voorjaar heeft de gemeente Katwijk, namens haarzelf en de gemeenten Hillegom,Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Oegstgeest, een subsidieaanvraag ingediend bij de Provincie Zuid-Holland voor het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP-programma) van de Europese Unie. Doelis de realisatie van een fietsknooppuntensysteem in de Duin- en Bollenstreek om de streek aantrekkelijker te maken voor fietsers. De subsidieaanvraag is door de Dienst landelijkGebied (DLG) beoordeeld en de Provincie Zuid-Holland heeft per brief laten weten dat er een EU-subsidie wordt verstrekt van EUR 55.950,-.

Het doel van het project is de Duin- en Bollenstreek meer open te stellen voor fietsers en aantrekkelijker punten te maken. Derecreatieve infrastructuur wordt verbeterd door het realiseren van een bewegwijzerd fietsknooppuntensysteem. Elders in Nederland wordt dit fietsknooppuntensysteem al met veel succes gebruikt, zoals in het Groene Hart.

Via de knooppunten kunnen fietsers eenvoudig verschillende routes aan elkaar knopen. Doelstelling van het project is het ontsluiten van het kustgebied en het daarachtergelegen (platte)land door een nieuw en innovatief fietsnetwerk. De stedeling, verblijfgasten en uiteraard de inwoners van de regio zijn de belangrijkste doelgroepen. Het eindresultaat wordt een volledig met knooppunten bewegwijzerd gebied dat de Bollenstreek opent en aansluit bij elders te realiseren fietsknooppunten. De nieuwe routestructuur zal de relatie tussen stad en (platte)land bevorderen.
De planning is om samen met gemeenten routes te bepalen, deze in te tekenen op kaarten, bestek te maken, het project aan te besteden en de bordenen infopanelen te maken en te laten plaatsen. Het streven is om dit, als alle gemeenten meewerken,voor de zomer van 2009 gerealiseerd te hebben.