Gemeente Best

Eenmalige uitkering chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

13-01-2009

Ouderdom, een chronische ziekte of een handicap brengen vaak veel kosten met zich mee. Vaak gaat het om verborgen kosten, zoals extra kledingslijtage, extra waskosten of een attentie voor de hulp in de huishouding. Deze extra kosten zijn er de oorzaak van dat chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een inkomen op het minimumniveau niet of slechts met de grootste moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

Daarom heeft de gemeente Best besloten om aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen voor deze kosten een extra uitkering te geven.

Uitkering: EUR 200 of EUR 300
De uitkering bedraagt EUR 200 per persoon. Bent u met meerdere mensen binnen één gezin, die voor de uitkering in aanmerking komen, dan wordt aan dit gezin maximaal EUR 300 verstrekt. U hoeft uw gemaakte kosten niet door middel van bonnetjes aan te tonen.

Wie komt voor de uitkering in aanmerking?
De regeling geldt voor alle inwoners van de gemeente Best, die een inkomen hebben van maximaal 110% van het sociaal minimum. Daarnaast zijn er nog vermogenseisen en een aantal andere voorwaarden. Hieronder vindt u een opsomming van alle voorwaarden.

Inkomen
De hoogte van het sociaal minimum hangt af van uw leeftijd en gezinssamenstelling. Daarin bestaan veel variaties. Als u geen andere inkomsten heeft dan een inkomen op minimumniveau, mag u er van uitgaan dat uw inkomen geen belemmering is om voor de regeling in aanmerking te komen.

In de onderstaande tabellen kunt u zien hoeveel 110% van het sociaal minimum bedraagt. Als uw inkomen ongeveer gelijk is aan dit bedrag kunt u een aanvraag indienen, ook als uw inkomen iets hoger is dan het bedrag uit de tabel. U kunt dan eventueel nog recht hebben op een gedeelte van de uitkering.

Tabel 1 65 jaar en ouder

Gezinssamenstelling

110% van het totale maandinkomen zonder vakantietoeslag

Gehuwden en samenwonenden

EUR 1.418

Alleenstaande ouders

EUR 1.299

Alleenstaanden

EUR 1.032

Tabel 2 21 tot 65 jaar

Gezinssamenstelling

110% van het totale maandinkomen zonder vakantietoeslag

Gehuwden en samenwonenden

EUR 1.345

Alleenstaande ouders

EUR 1.210

Alleenstaanden

EUR 941

Vermogen
Om in aanmerking te komen voor de éénmalige uitkering geldt ook een vermogenseis. Dit betekent dat u niet voor de eenmalige uitkering in aanmerking komt, wanneer uw totale tegoed op uw bankrekeningen en spaarrekeningen meer bedraagt dan:


* EUR 5.455 als u een alleenstaande bent;
* EUR 10.910 als u gehuwd bent of samenwoont met een partner.

Als uw vermogen ongeveer gelijk is aan dit bedrag kunt u een aanvraag indienen, ook als uw vermogen iets hoger is dan het bedrag uit de tabel. U kunt dan eventueel nog recht hebben op een gedeelte van de uitkering.

Als u geen uitvaartverzekering had, mocht u tot op heden de hoogte van de vermogensgrens verdubbelen. Deze mogelijkheid is afgeschaft, omdat dit volgens de wet niet mogelijk is. In 2009 hanteren we nog een overgangsregeling: wanneer deze situatie voor u geldt, kunt u er alleen dit jaar nog gebruik van maken. Vanaf 2010 is dit niet meer mogelijk.

Overige voorwaarden
Behalve deze inkomens- en vermogenseisen moet u nog aan één van de volgende voorwaarden voldoen:


1. U bent minimaal één jaar arbeidsongeschikt en u heeft een WAO/WIA-uitkering, berekend naar een
arbeidsongeschiktheidspercentage van 80 - 100.
2. U bent volledig arbeidsongeschikt en u heeft een bijstandsuitkering.

3. U heeft een Wmo-voorziening. Dit kan een rolstoel-, vervoers- of woonvoorziening of hulp bij het huishouden zijn.
4. U bent 65 jaar of ouder.

Ambtshalve uitkering
Wie in 2008 een vergoeding op grond van de regeling ontvangen heeft, krijgt dit jaar de vergoeding ambtshalve uitgekeerd. U hoeft dan dus geen aanvraag in te dienen. De vergoeding voor deze groep mensen zal rond 15 februari worden betaald.

Aanvragen
Als u niet in aanmerking komt voor ambtshalve toekenning, kunt u jaarlijks zelf een aanvraag indienen. Dit kunt u doen tot en met 31 december van het betreffende jaar. Aanvragen die na deze datum binnenkomen worden niet meer behandeld.

Het aanvraagformulier kunt u afhalen bij Bestwijzer, Nazarethstraat 173. U kunt het aanvraagformulier ook downloaden van de website van de gemeente (www.gemeentebest.nl > Digitale balie > R > Regeling chronisch zieken).

Vragen?
Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 0499 - 770100. U kunt ook een bezoek brengen aan Bestwijzer, Nazarethstraat 173.

---