Groen!

Een Groen! herstelplan voor Natuur en Open Ruimte in Vlaanderen

13/01/2009

Milieu en natuur

Groen! heeft zware kritiek op het natuur- en bosbeleid dat de Vlaamse regering, onder leiding eerst van CD&V minister-president Leterme en later Peeters, heeft gevoerd. Vijf belangrijke jaren werden verkwanseld. De positieve kentering onder paarsgroen werd teruggedraaid. Na het Vlaamse rommelbeleid is er dringend nood aan een ambitieus herstelplan.

De doelstellingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen rond meer natuur, bos en groen worden van geen kanten gehaald. De ruimtelijke kaalslag neemt zelfs toe. Dagelijks verdwijnen 8 ha open ruimte, dit zijn 16 voetbalvelden, terwijl er bij de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen maar liefst 6.800 ha industrieterreinen, dit zijn 13.600 voetbalvelden, werden ingeschreven. Jaren liberaal beheer van ruimtelijke ordening leidde tot steeds verder gaande versoepeling en verrommeling van de decreetgeving én van de ruimte zelf. Harde functies zoals industrie en beton haalden de overhand terwijl de zachte functies zoals natuur, parken, bossen, ...die belangrijk zijn voor het welzijn, steeds meer in de verdrukking raken. De instrumentenmix voor natuur- en bosbeleid werd een onontwarbaar kluwen met een grote maar zeer nefaste ontwikkeling: de Vlaamse biodiversiteit gaat achteruit. Het aantal bedreigde soorten neemt zorgwekkend toe.

Een herstelplan voor de Vlaamse natuur en open ruimte is dringender dan ooit. Groen! heeft gewerkt aan een ecologisch en sociaal herstelplan dat ook economisch vruchten kan afwerpen als onderdeel van een meer globaal groen herstelprogramma (de zgn. Groene New Deal) en dat kan leiden tot veel groene jobs. Vera Dua, Vlaams parlementslid stelt het zo: "We moeten eindelijk af van de mythe dat welvaart en werkgelegenheid alleen kan gecreëerd worden door ruimte en natuur te vernietigen. Het tegendeel is waar. De toekomst is aan nieuwe groene rijkdom en groene jobs door het behoud van open ruimte, landschappen, een levende bodem en natuurwaarden."

Groen! wil mee vorm geven aan een nieuwe economische sector van natuurontwikkeling waarbij de overheid beheerders van bossen of landschappen, gemeenten of private personen (landbouw, gezinnen), vergoed worden voor geleverde ecosysteemdiensten zoals: het herwinnen van open ruimte, het herstel van de bodemrijkdom, het tegengaan van erosie, het verrijken van de fauna en flora, opwaardering van vegetatie, bebossing, herstel van het waterbergend vermogen, enz. Vanuit die filosofie schuift Groen! vier belangrijke actiepunten naar voren: voluit kiezen voor natuurontwikkeling, het behoud en herwinnen van open ruimte, de bescherming van soorten en kiezen voor wederzijdse bescherming van natuur en klimaat.

Een kort overzicht maakt duidelijk dat de Vlaamse regering haar doelstellingen helemaal niet gehaald heeft en bewijst dat een herstelplan voor Natuur en Open Ruimte dringender is dan ooit.

doelstelling resultaat 2008 procentueel plannen Vlaams Ecologisch Netwerk natuurdecreet 125.000ha 88.391ha (?) waarvan 86.940ha Natuurverwervingsgebieden volgens natuurdecreet 150.000ha 934ha 0,006% Men wil dit afvoeren Extra natuur volgens RSV + 38.000ha +11.500ha 30,3% Extra bos volgens RSV +10.000ha +2.000ha 20% Effectieve bosuitbreiding +10.000ha - 333ha - 3% Aangroei terreinen onder effectief natuurbeheer 5.000 ha/jaar 2.096ha/jaar 41,9% Natuurrichtplannen 285.000ha 11.260ha + 3.971 = 15.051ha 5,2% Men wil dit afvoeren...
Bedrijventerreinen

+ 10.000ha 7.500ha en de rest in uitvoering 75% (= 100%) Voorzien = +160% 6.800ha extra in RSV

De volledige analyse en het uitgewerkte herstelplan, gespekt met cijfermateriaal, grafieken en beeldmateriaal, kan u hier nalezen.

Contact: Vera Dua -