Gemeente Voorschoten

over woon- en leefomgeving

Voorschotenaren erg tevreden over woon- en leefomgeving

flatgebouw Voorschotenaren zijn erg tevreden over hun woon- en leefomgeving. Dat blijkt uit een woningbehoefteonderzoek dat de gemeente eind 2008 heeft gehouden. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt bij het opstellen van de woonvisie van Voorschoten.

In november 2008 is een woningbehoefteonderzoek gestart in Voorschoten. Er zijn ongeveer 1000 inwoners van Voorschoten telefonisch geënquêteerd. Er zijn vragen gesteld over de huidige woonsituatie, over de tevredenheid van de woonomgeving en voorzieningen en over de wensen voor de toekomst. Wil men verhuizen of juist niet? En zo ja waarom en waar naar toe.

De voorlopige conclusies uit het onderzoek zijn dat men erg tevreden is over de woning (score 8), over de straat (score 7,6) en ook over de buurt (7,7). Ook met verhuizen heeft men geen haast: van alle huishoudens wil 21% binnen 5 jaar verhuizen. Men wil graag in Voorschoten blijven en relatief veel mensen willen in het centrum wonen.

Het woningbehoefteonderzoek uit november wordt nu geanalyseerd. Het levert actuele informatie op over de woningmarkt van Voorschoten. En dat is informatie die gebruikt kan worden voor de nieuwe woonvisie van Voorschoten. De woonvisie gaat het beleid van Voorschoten beschrijven voor de komende jaren, zowel wat betreft de koopsector als wat betreft de huursector. Er zal informatie instaan die van belang is voor de gesprekken en afspraken tussen gemeente en corporaties en tussen gemeente en projectontwikkelaars als het gaat om nieuwbouwlocaties of renovatie.

De woonvisie zal in 2009 klaar zijn.

* 13 januari 2009