KNHS


Welzijnsnota gepresenteerd
13 januari 2009
Welzijnsnota

Welzijn van paarden en pony's staat centraal

DEN HAAG (KNHS) - Uit handen van de voorzitter van de Sectorraad Paarden Johan Lokhorst ontving minster Gerda Verburg van LNV dinsdagochtend op haar ministerie het plan van aanpak waarmee het welzijn van paarden en pony's in de gehele sector Paardenhouderij centraal staat. Had Verburg in haar vraag aan de sector paardenhouderij een viertal uitgangspunten geformuleerd - huisvesting, voeding, training en hulpmiddelen en transport - , de Sectorraad heeft er nog twee aan toegevoegd en wel fokkerij en paraveterinairen en complementaire beroepen.

Uit de woorden van Johan Lokhorst viel op te maken dat alle groeperingen die de Sectorraad vertegenwoordigd instemmen met het plan van aanpak, inclusief het bij de KVTH (Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger) hete hangijzer rond het coupeerverbod. In een aanhangsel bij dit plan van aanpak meldt het bestuur van de KVTH dat het zich zal inzetten om middels communicatie haar fokkers er van te overtuigen dat couperen maatschappelijk niet gewenst is. Verburg reageerde in haar dankwoord direct, door toe te zeggen dat zij haar ambtenaren zal laten uitzoeken binnen welke wettelijke kaders het coupeerverbod gehandhaafd kan worden. Volgens Jaap Werners, vice-voorzitter van de KNHS, is het uiteindelijke gepresenteerde plan van aanpak de elfde versie, waaruit de minster kan afleiden dat er vele discussies zijn gevoerd over de diverse onderdelen. In zijn toelichting gaf Werners opening van zaken waarom er twee onderwerpen aan de nota zijn toegevoegd. "We hebben een hoofdstuk fokkerij toegevoegd, omdat we van mening zijn dat er door stamboeken veel nadrukkelijker naar erfelijke gebreken dient te worden gekeken, omdat daarmee het welzijn van het paard is gediend. Daarnaast hebben we paraveterinairen en complementaire beroepen toegevoegd. Vroeger was een hoefsmid een vak en kende men het begrip rijks gediplomeerde hoefsmeden. Eerst ging het woordje rijks weg en daarna het woordje gediplomeerd. Wij vinden het noodzakelijk dat hoefsmeden over gedegen vakkennis beschikken. Niet alleen omdat we moeten voorkomen dat iedereen met een hamer en een beitel aan de hoeven van paard of pony kan gaan werken, maar ook omdat voor veel nieuwe instromers in de hippische wereld de hoefsmid de eerste, en soms zelfs enige, bron van informatie voor deze mensen is", aldus Werners. In haar dankwoord merkte minister Gerda Verburg op dat zij gaande het afgelopen jaar in de hippische media heeft geconstateerd dat er langzaam maar zeker steeds meer draagvlak is gaan ontstaan voor deze welzijnsnota. "Men is er in de hippische sector achter gekomen dat het gaat om het imago van de hun wereld. Ik ben blij met deze nota en zeg de Sectorraad Paarden toe dat zij ook in de toekomst een beroep kan blijven doen op ambtenaren van mijn ministerie. Dit rapport is één ding, maar nu moet het worden ingevoerd. Ook wanneer het gaat om een bijdrage te leveren aan een kenniscentrum voor de hippische sector sta ik daar niet onwelwillend tegenover", aldus Verburg, die binnenkort een brief aan de Tweede Kamer zal sturen, die eind februari samen met de nota in het parlement besproken zal worden.
In het rapport staat te lezen dat de Sectorraad af wil van paardenweiden die omheind zijn met prikkeldraad, ze is tegen het verbieden van paardenmarkten, maar ook tegen het gebruik van ongeoorloofde middelen door paardenhouders en eigenaren. Ook is de Sectorraad tegen het verwaarlozen van paarden en zij roept iedere paardenhouder op verantwoordelijkheid te nemen om andere paardenhouders aan te spreken wanneer men vermoedt dat het welzijn van paard of pony in het geding is.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto v.l.n.r. Jaap Werners, Johan Lokhorst en minister Gerda Verburg, door: www.melissen.net