TNS NIPO

TNS NIPO-RTL publicaties

13 januari 2009

Meer Nederlanders zien vooral voordelen rookverbod

Ruim een kwart van de Nederlanders (27%) geeft aan (wel eens) te roken. Het aantal Nederlanders dat op dit moment vooral voordelen ziet van het rookverbod in de horeca, overtreft nog altijd het aantal mensen dat vooral nadelen ziet. Bijna de helft van de Nederlanders (48%) ziet vooral voordelen. Iets meer dan een kwart (28%) ziet vooral nadelen. Uiteraard zien niet-rokers vooral voordelen (60%, terwijl 18% van hen vooral nadelen ziet) en rokers vooral nadelen (54%, terwijl 18% van hen vooral voordelen ziet).

Als we vragen naar de mening van Nederlanders op het moment dat het rookverbod in de horeca inging, dan waren Nederlanders in eigen herinnering nagenoeg even vaak positief (51%). Een kwart (25%) zegt destijds vooral nadelen te hebben gezien, eveneens een kwart (24%) zag evenveel voor- als nadelen.

In oktober 2008 werd Nederlanders deze vraag al eens voorgelegd. Toen zag 55 procent vooral voordelen, 16 procent vooral nadelen en 29 procent evenveel voordelen als nadelen. Het aantal Nederlanders dat vooral nadelen ziet is dus flink toegenomen (van 16% naar 28%)*.

Horecabezoek nauwelijks beïnvloed door rookverbod Het rookverbod in de horeca heeft nauwelijks invloed op het gemiddelde horecabezoek van Nederlanders. Acht op de tien Nederlanders (80%) zeggen even vaak als vóór de invoering van het rookverbod naar een horecagelegenheid te gaan. Dertien procent zegt minder vaak te gaan, zeven procent juist vaker. Logischerwijs gaan rokers relatief vaker minder frequent naar horecagelegenheden sinds het rookverbod dan niet-rokers (30% versus 7%), maar erg vaak laten ze zich niet tegenhouden: twee op de drie rokers (68%) zeggen even vaak als voorheen naar een horecagelegenheid te gaan.

Helft Nederlanders wil versoepeling rookverbod
Een op de drie Nederlanders (34%) vindt dat er niets aan het huidige rookverbod moet veranderen. De helft (52%) vindt dat het verbod onder condities (met uitzonderingen, bijvoorbeeld kleine cafés, korte periodes waarin wel gerookt mag worden, dan wel alleen een rookverbod in restaurants) moet blijven bestaan. Slechts een op de zeven (14%) is voor algehele afschaffing. Opmerkelijk genoeg zijn er onder rokers niet veel meer voorstanders voor algehele afschaffing dan voorstanders van de status quo (23% versus 17%).

Handhaving rookverbod lastige zaak, aldus Nederlanders Twee op de drie Nederlanders (66%) zijn het eens met de stelling dat het een goede zaak is dat er in horecagelegenheden niet meer gerookt mag worden (onder rokers bedraagt dit 38%). Toch is de overgrote meerderheid van de Nederlanders (82%) het eens met de stelling dat minister Klink van Volksgezondheid de weerstand tegen het rookverbod heeft onderschat, en is een even grote groep (83%) het eens met de stelling dat het rookverbod in de horeca nu eenmaal niet voor honderd procent te controleren is. Zes op de tien Nederlanders (59%) zijn het eens met de stelling dat het rookverbod in de horeca beter gecontroleerd moet worden. Daar staat weer tegenover dat maar een op de drie (34%) Nederlanders van mening is dat de boetes bij overtreding veel te laag zijn.

Bij overtreding, wie zou de boete dan moeten betalen: de roker of de café-eigenaar? Of moeten er sowieso geen boetes worden uitgedeeld? Twee op de drie Nederlanders (64%) vinden dat de roker (mede)verantwoordelijk is, 44 procent noemt de café-eigenaar. Twee op de tien Nederlanders (20%) vinden dat niemand moet betalen, omdat men tegenstander is van boetes. Rokers zijn opmerkelijk solidair met de café-eigenaar. Een kwart (26%) noemt de café-eigenaar als degene die zou moeten betalen; de roker wordt twee keer zo vaak genoemd (53%). Minder dan vier op de tien rokers (37%) verklaart zich tegenstander van boetes.


* Overigens werd de vraag in oktober 2008 digitaal gesteld (CASI) en in januari 2009 telefonisch (CATI). Het verschil in methode kan enigszins invloed hebben op de resultaten.

C6956a1 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 12 januari van 14:00 uur tot 16:15 uur. Hierbij werden 600 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=600).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tim de Beer (tel: 020 522 53 99) of Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).