BOVAG

13-01-2009
Thuiswassen daalt in populariteit

Veel autobezitters nemen de gelegenheid te baat om hun auto een stevige wasbeurt te geven, nu de dooi is ingevallen. Wasbedrijven melden een verdubbeling van het aantal klanten, dezer dagen. Thuiswassen is op zijn retour: tegenwoordig wast 64 procent zijn auto bij een professioneel wasbedrijf, tegen 50 procent, vijf jaar geleden.

De Nederlandse autos zitten momenteel dik onder de pekel. Vanwege de extreme kou is er immers royaal gestrooid door de wegbeheerders. Als die pekel te lang blijft zitten, kan de lak dof worden en kan er roestvorming optreden. Een stevige wasbeurt is dus beslist aan te raden, aldus Vincent van den Dungen, van BOVAG, waarbij zon duizend professionele autowasbedrijven zijn aangesloten. Gelukkig zien we dat veel autobezitters dat beseffen. Bij veel van onze wasbedrijven staan mensen in de rij om hun auto te ontdoen van strooizout. We zien een verdubbeling van de het aantal klanten, dezer dagen.

Sowieso wordt de auto tegenwoordig vaker gewassen en dat gebeurt ook steeds vaker bij het professionele wasbedrijf. Waste de consument vijf jaar geleden nog zes keer per jaar de auto, tegenwoordig is dat tien keer per jaar. Anno 2009 kiest de autobezitter in meer dan de helft van de gevallen (64 procent) voor de wasstraat, roll-over of wasbox, tegen 50 procent vijf jaar geleden. Van den Dungen: Dat is verstandig, want door straatwassen spoelt jaarlijks minstens 100.000 kilo aan milieubelastende stoffen in het riool. Denk daarbij aan PAKs (teerachtige stoffen), oliën, zware metalen, halogenen (zoals chloor en fluor) en dergelijke. De rommel die bij een professioneel wasbedrijf van een auto spoelt, wordt keurig opgevangen en naar een gespecialiseerd bedrijf gebracht, dat de stoffen op verantwoorde wijze verwerkt.
Daarnaast spoelt er door straatwassen jaarlijks zon 1,7 miljard liter kraanwater weg, terwijl bij professionele wasinstallaties al gauw 80 procent van het waswater wordt gerecycled. Wassen bij een professioneel wasbedrijf is dus behoorlijk groen, aldus Van den Dungen.
Bron: Persbericht BOVAG
Datum: 13-01-2009