Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Toos de Groot ontvangt de Vreewijkprijs 2008

Creatief, iniatiefnemend en doortastend. Dit zijn drie karakteristieke eigenschappen voor Toos de Groot, winnares van de Vreewijkprijs 2008. Deze prijs, bestaande uit een kunstwerk en een geldbedrag, wordt elk jaar uitgereikt door Steunfonds Vreewijk aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage levert aan Vreewijk.

Toos heeft zich bijzonder ingezet voor de leefbaarheid en het historisch besef in de wijk. Ze heeft met haar werk laten zien dat Vreewijk een plek is waar we allemaal trots op kunnen zijn. Niet alleen vanwege haar roemruchte verleden, maar ook om wat de wijk vandaag de dag allemaal te bieden heeft voor haar bewoners en de andere Rotterdammers.

Na het overlijden van haar man heeft Toos de Groot in 1994 een stichting opgericht ten behoeve van het beheer en de uitleen van de werken van deze Rotterdamse kunstenaar in galerie/artotheek Karel de Groot aan de Groenezoom 138. Onlangs was een tentoonstelling te bezichtigen met werken van vele Vreewijkse kunstenaars.

Vanaf de oprichting in 2007 is Toos de Groot secretaris van Vereniging Ondernemend Vreewijk. Toos spreekt met nadruk niet over winkeliers, maar over ondernemers. Winkeliers, kunstenaars, muzikanten, de kerk, de majorettenvereniging en de fysiotherapie. Het is deze brede kijk op ondernemersschap dat Ondernemend Vreewijk tot een unieke organisatie maakt, niet alleen in Vreewijk, maar in heel Rotterdam.

Ondernemend Vreewijk wil het klimaat voor al deze ondernemers in de wijk verbeteren. In samenwerking met de gemeente, de deelgemeente en ComWonen wordt hard gewerkt aan een schone, hele en veilige wijk. Van cameratoezicht bij winkels tot overlast van hondenpoep en een oversteekplaats voor kinderen. De vereniging heeft een website voor de hele wijk en er zijn inmiddels drie huis-aan-huis-kranten met veel informatie verspreid.

Ondernemend Vreewijk is in 2008 vooral naar buiten getreden met de kunst- en natuurwandeling in mei en de historische wandeling in september. Bij de organisatie van beide evenementen waren vele vrijwilligers en ondernemers betrokken en tal van organisaties hebben een bijdrage geleverd, zoals scholen, kerken, het Witte Paard, de Brink, de BOV en de Educatieve Tuin. Het is de samenwerking van al deze actieve Vreewijkers die Toos enthousiast maakt om zich vast te bijten in Ondernemend Vreewijk: gezamenlijk van Vreewijk een Fantastische Wijk maken!

Met al haar inzet heeft Toos de Groot in 2008 een bijzondere bijdrage geleverd aan het sociale en culturele klimaat in Vreewijk en daarmee is zij de waardige eigenaresse van de Vreewijkprijs 2008!

Toos de Groot