De Zonnebloem bestaat 60 jaar

13/01/2009 15:24

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Nationale Vereniging de Zonnebloem bestaat 60 jaar. De vrijwilligersorganisatie is op zaterdag 17 januari officieel jarig, maar trapt het jubileumjaar een dag eerder al feestelijk af op haar Nationaal Bureau in Breda. Anno 2009 heeft het geesteskindje van radiopresentator Alex van Wayenburg zich ontpopt tot een onmisbaar sociaal netwerk voor mensen die door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd fysieke beperkingen hebben. "Zeker nu de sociale cohesie in onze samenleving tot een dieptepunt is gedaald en eenzaamheid toeneemt", constateert directeur Marijke van Eck. "In de 60 jaar die we bestaan, is ons werk nog nooit zo noodzakelijk en urgent geweest. Ik roep overheid, politiek en bedrijfsleven dan ook dringend op verdere maatregelen te nemen om vrijwilligerswerk te stimuleren."

De ruim 40.000 Zonnebloemvrijwilligers gaan bij 64.000 mensen op huisbezoek, organiseren voor 126.500 mensen 295.000 dagjes uit en verzorgen voor 8.000 mensen een aangepaste vakantie. Bijna 630.000 mensen steunen het Zonnebloemwerk financieel als donateur.

Kick off

De Zonnebloem is en heeft het dus 'Al 60 jaar goed voor elkaar'. Dat is te zien in het nieuwe digitale museum, dat tijdens de 'kick off' op 16 januari door de zoon van oprichter Alex van Wayenburg wordt geopend. Verder krijgen de genodigden, onder wie de loco-burgemeester van Breda, Marja Heerkens, het jubileum-jaarprogramma, de nieuwe tv-commercial met Zonnebloem-boegbeeld Danny de Munk en natuurlijk taart en champagne voorgeschoteld.

Droomcadeau

Alhoewel het de Zonnebloem voor de wind gaat, ziet directeur Marijke van Eck nog wel enkele beren op de weg. "Door de groeiende doelgroep plus de bezuinigingen en marktwerking in de zorg wordt de vraag naar ons werk steeds groter. Dus hebben we nog meer vrijwilligers en geld nodig." Daarmee is het verlanglijstje van de jarige job rond. "Dat vraagt om verdere groei van de fondsenwerving. Kredietcrisis of niet. Maar vooral om verdere uitbreiding van ons vrijwilligersbestand. Dat zou een droomcadeau zijn", glimlacht Van Eck. "Om meer vrijwilligers te interesseren voor ons werk doen wij een beroep op de politiek, de overheid en het bedrijfsleven om het vrijwilligerswerk de waardering en de faciliteiten te geven die het verdient. Ons jubileumjaar zullen we benutten om dit onderwerp hoog op de maatschappelijke agenda te zetten."