VVD


13-1-2009

Europees landbouwbeleid van groot belang bij mondiale voedselvoorziening

Mulder (VVD): Afbouw van handelsbelemmeringen in de ontwikkelde wereld dient met reciprociteit plaats te vinden.

Het Europese landbouwbeleid speelt een belangrijke rol bij de mondiale voedselvoorziening. Dat is de hoofdboodschap van een rapport van de Ierse Europarlementariër Mairead McGuinness dat vandaag door de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg werd aangenomen.

VVD-europarlementariër Mulder: "Ondanks dat de voedselprijzen de laatste tijd al drastisch gedaald zijn is het goed dat dit rapport ingaat op de oorzaken en gevolgen van de recente prijspieken." De VVD fractie heeft voor dit rapport gestemd, maar heeft wel een stemverklaring afgegeven die u hieronder vindt.

Stemverklaring VVD fractie (Jan Mulder, Jeanine Hennis-Plasschaert, Toine Manders en Jules Maaten):

Mc Guinness rapport over het gemeenschappelijk landbouwbeleid en mondiale voedselzekerheid (A6-0505/2008)

De VVD fractie heeft voor het McGuinness rapport gestemd over Gemeenschappelijk landbouwbeleid en mondiale voedselzekerheid, ondanks dat zij het op bepaalde punten niet eens is met de inhoud van het rapport. De VVD fractie had graag gezien dat in het rapport een duidelijke opmerking gemaakt zou worden dat de afbouw van handelsbelemmeringen in de ontwikkelde wereld met reciprociteit dient plaats te vinden. Daarnaast had zij graag een opmerking gezien die pleit voor een bijzondere, snellere behandeling voor de autorisatie van cisgenese producten. Cisgenese producten vallen nu nog onder dezelfde procedure als gewone biotechnologie producten, terwijl gebruik wordt gemaakt van soorteigen genen.