Rabobank haalt met gemak 5 miljard euro uit financiële markten

13/01/2009 15:59

Rabobank Nederland

Rabobank heeft in een paar uur tijd voor een recordbedrag van 5 miljard euro aan vijf jaars euro obligaties uitgegeven, met een coupon van 4.375%. Dat is een tarief dat 150 basispunten boven de mid-swap tarieven ligt. De belangstelling voor deze eerste Rabo obligatie in het nieuwe jaar was enorm.

Uitgiftes met een omvang van meer dan 1 miljard euro worden als benchmark deal aangeduid. Op dergelijke uitgiftes kan publiek worden ingeschreven. Bijna 400 institutionele beleggers hebben dat bij deze transactie gedaan.Deze uitgifte van de Rabobank is de grootste in de bankenmarkt sinds de verheviging van de kredietcrisis in september vorig jaar. Qua prijs is deze obligatielening de goedkoopste benchmark deal onder de recente niet (staats) gegarandeerde uitgiftes.

De bank toont met deze deal wederom aan dat ze zich met haar triple A status zelfstandig in de huidige moeilijke markt kan funden. Bert Bruggink, de CFO van de Rabobank: "De Rabobank heeft opnieuw bewezen dat ze zonder overheidsgaranties buitengewoon omvangrijke bedragen uit de kapitaalmarkt kan halen tegen attractieve prijzen. De succesvolle uitgifte toont aan dat beleggers alle vertrouwen hebben in de intrinsieke kracht van de bank".

Hij benadrukt dat er vanuit de sterke positie van de Rabobank op de financiële markten geen belemmeringen zijn in de kredietverlening aan het bedrijfsleven en particulieren. Wel is de relatieve prijs van de funding van de bank hoger dan vóór de kredietcrisis, wat zich vertaalt in een eveneens hogere tarifering van leningen voor cliënten.