Gemeente Geertruidenberg


Drukke tijden voor buitendienst gemeente Geertruidenberg

In een tijd waarin velen van ons vakantie vierden is het voor de buitendienst van de gemeente juist erg druk geweest. Tijdens de oudejaarsnacht is nog tot 23.30 u preventief gestrooid om gladheid op de doorgaande wegen te voorkomen.

Het nieuwe jaar begon naast het ruimen van de restanten van het vuurwerk met het verzamelen en versnipperen van kerstbomen. Ook de schaatsbaan bij de kiosk moest opgeruimd worden. Door de strenge vorst geen gemakkelijk karwei, want de baan wilde niet ontdooien en moest uiteindelijk uitgehakt worden. De afgelopen week begon bovendien met een periode van aanhoudende strenge vorst. Ook dit betekende veel werk voor de buitendienst:

De week in vogelvlucht

Op zondag 4 januari werd het in de loop van de dag erg glad. De buitendienst was hierop voorbereid. Via de website www.gladheid.nl wordt namelijk bijhouden hoe de weersverwachtingen zijn. Uiteindelijk is de buitendienst tot en met vrijdag 9 januari met vier voertuigen (2 vrachtwagens, 1 tractor en 1 bus) op pad geweest om de gladheid in de gemeente te bestrijden. De strooiroutes zijn zo gekozen dat eerst de hoofdwegen en daarna de wijkontsluitingswegen en de belangrijkste fietspaden begaanbaar worden gemaakt. Daarna komen de wegen in de omgeving van de dienstverlenende instanties aan de beurt, zoals bejaardenhuizen, artsenpraktijken, apotheken, gemeentehuis en winkelcentra. Particulier terrein hoort hier overigens niet bij, bewoners en instanties dragen hiervoor zelf verantwoordelijkheid.

Soms toch nog glad

Henk van Seters, medewerker buitendienst: "Bij aanhoudende lage temperaturen is de werking van het strooizout niet altijd voldoende. Op vrijdagochtend is daarom op een aantal plekken met een mengsel van zand en zout gestrooid. Dit zorgt ervoor dat de bovenlaag opgeruwd wordt en het zout gemakkelijker kan intrekken. Voorwaarde is wel dat er op die plekken voldoende verkeer komt, want het zout moet ook goed ingereden worden. Als dit niet het geval is heeft strooien geen effect. Dit is de reden dat inwoners op sommige locaties in de gemeente mogelijk toch nog last hebben gehad van gladheid. Ik hoop dat de mensen hiervoor begrip hebben".

Samen zorgen voor veiligheid
De gemeente is niet verantwoordelijk voor het schoonmaken van stoepen en particuliere terreinen. Hier moeten bewoners en instanties zelf voor zorgen. Wanneer iedereen de stoep voor het eigen huis sneeuwvrij maakt kunnen ook voetgangers veilig op pad. Het is belangrijk de sneeuw snel op te ruimen om het ontstaan van een gladde ijslaag te voorkomen. Voor het strooien kan keukenzout gebruikt worden.