ROC Friese Poort Rode Baretten voor vijf Urkers
Dinsdag 13 januari hebben 5 oud-leerlingen van de opleiding Medewerker Vrede en Veiligheid van het ROC Friese Poort hun "rode baret" ontvangen. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft de nieuwe lichting Rode Baretten, militairen van de Luchtmobiele Brigade, binnengehaald in Schaarsbergen.. Met een mars van 25 kilometer met 35 kilo bepakking sloten in totaal 69 militairen en 6 kaderleden de opleiding af die ze de felbegeerde Rode Baret oplevert.

De Rode Baretten werden bij de poort van de Oranjekazerne onthaald door familie en vrienden.
Voor soldaten duurt de opleiding zes maanden, voor kaderleden zeven weken. In deze periode zijn zij fysiek en mentaal zwaar op de proef gesteld onder het motto "train hard, fight easy". De rode baret die ze nu mogen dragen is internationaal het teken van parachutisten- en luchtlandingseenheden. De Luchtmobiele Brigade is een van de belangrijkste leveranciers voor de Battlegroup die momenteel in Uruzgan opereert.

De opleiding Medewerker Vrede en Veiligheid van ROC Friese Poort bereidt de jongelui voor op een loopbaan bij de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Marine. Ook is een vervolg mogelijk richting de Koninklijke Marechaussee, politie of beveiliging. Het is bijzonder dat 5 leerlingen uit één klas, tegelijk de AMOL, Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel afronden. De vijf leerlingen, Jan Brands, Roelof Brands, Klaas-Andries Kramer, Jelle Hakvoort en Pieter Hakvoort, zijn allen afkomstig van Urk. Zij zijn het vorige schooljaar gestart met de opleiding Medewerker Vrede en Veiligheid. De jongelui hadden soms moeite met de regels in het klaslokaal. Zodra de groep echter de buitenlucht opzocht in de vorm van marstraining, sport en militaire oefeningen vertoonden ze enorm veel inzet. Dit laatste blijkt maar weer uit de prestatie die nu geleverd is. Een van de zwaarste militaire opleidingen hebben zij volbracht. Hierna volgt nog een functietraining waarna ze geplaatst kunnen worden bij een parate eenheid. Ook is uitzending dan mogelijk. Uiteraard waren naast familie en vrienden uit Urk ook vertegenwoordigers van het ROC Friese Poort aanwezig bij in Schaarsbergen om de jongelui veel succes te wensen met hun verdere loopbaan.