Nieuw-Vlaamse Alliantie


Splitsing gezondheidszorg alsmaar breder gedragen (13/01/09)

Volgens een enquête van het nieuwe medische blad Trends voor Specialisten blijkt dat ongeveer de helft van de 200 ondervraagde Vlaamse specialisten gewonnen is voor de splitsing van de gezondheidszorg. Eerder bleek al uit een rondvraag bij 1257 Belgische huisartsen, dat 66% van de Vlaamse huisartsen voor de splitsing van de totale sociale zekerheid waren (De Huisarts, 28-9-2006). En in Artsenkrant (15-5-2007) verscheen ook al een onderzoek waaruit bleek dat ¾ van alle Vlaamse artsen voor de splitsing van de gezondheidszorg zijn.

Een duidelijke meerderheid van het artsenkorps kiest op zijn minst voor de splitsing van de gezondheidszorg. Blijkbaar hebben zij al lang begrepen dat de taalgrens een zorggrens is. Dat specialisten iets meer wantrouwig tegenover de splitsing staan dan hun collegas huisartsen heeft alles te maken met enerzijds de neiging tot regelneverij vanwege de Vlaamse overheid en anderzijds met het feit dat op 3-3-2004 het eerstelijnsdecreet in het Vlaams Parlement zonder overleg werd goedgekeurd. Het overlegmodel werd hier opgeblazen.

Net nu stelt Vlaams minister-president Kris Peeters opnieuw voorwaarden om de stilgevallen communautaire dialoog te hervatten. Maar de essentiële hervorming van de Belgische gezondheidszorg is blijkbaar geen voorwaarde meer. En dat is frappant en in geen geval te begrijpen of goed te keuren. Want in aanloop naar de verkiezingen van 2007 verklaarde Inge Vervotte in Terzake na de uitschuiver van de ex-scoutsleider Rudy Verhoeven: De schaarse middelen zo doelmatig mogelijk inzetten. Dat betekent ook dat we een eind moeten maken aan de federale wafelijzerpolitiek door de gezondheidszorg te splitsen. Na de verkiezingen mag er geen status-quo zijn.

Benieuwd wat de artsen daarvan zullen denken op 7-6-2009.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be