FNV

13-1-2009

FNV: verlofregelingen moeten drastisch verbeterd worden

Het lijkt erop alsof het kabinet verlofregelingen onaantrekkelijk maakt om te voorkomen dat meer vaders en moeders er gebruik van maken. FNV-federatiebestuurder Wilna Wind schrijft dit namens de FNV in een brief aan de Tweede Kamer.

Donderdag vergadert de Kamer met minister Donner van Sociale Zaken over de notitie `Beleidsverkenning modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden'. Deze notitie is in november vorig jaar door de minister uitgebracht.

Discussie over verbetering van de combinatie arbeid en zorg De FNV is positief over het feit dat het kabinet een brede discussie is gestart over verbetering van de combinatie arbeid en zorgtaken. Het kabinet stelt de werking en nut van de regelingen zoals die nu zijn vastgelegd in de Wet arbeid en zorg ter discussie. De FNV heeft meerdere malen aangegeven dat een aantal regelingen uit deze wet niet voldoet. Dat geldt voornamelijk voor het kraamverlof, ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof.

Door te starre regelgeving, geen inkomen tijdens het verlof en onbekendheid met de regelingen, wordt er door werknemers te weinig gebruik gemaakt van verlofregelingen. Werknemers zoeken naar andere oplossingen en dit resulteert te vaak in afspraken over deeltijd, met name voor vrouwen.

Flexibilisering is niet voldoende De notitie doet een poging het verlof te flexibiliseren en zo beter af te stemmen op de behoeften van diegenen die hier een beroep op moeten doen. De FNV constateert dat de veranderingen die worden voorgesteld helaas niet in alle gevallen een verbetering zijn voor werknemers met zorgtaken. Stomverbaasd is de FNV over het feit dat de verbeteringen voor de combinatie arbeid en zorgtaken niet mogen leiden tot meer gebruik of hogere kosten voor overheid en werkgevers.

De FNV vindt dat het kabinet er goed aan zou doen om werkgevers en werknemers meer ondersteuning te bieden door betere en betaalde verlofregelingen. Dan kunnen sociale partners hun afspraken hierop afstemmen en op die manier kan daadwerkelijk een gezinsvriendelijk of arbeid- en zorgvriendelijk beleid gerealiseerd worden.

Voorstellen voor verbetering In haar brief geeft de FNV haar reactie op de notitie en doet voorstellen voor verbetering. Deze voorstellen betreffen onder meer:
* Uitbreiden werkingssfeer Wet aanpassing arbeidsduur Werknemers moeten meer zeggenschap krijgen over werktijden en telewerken.
* Uitbreiden zwangerschapsverlof Het kabinet pleit voor flexibilisering maar dat is weinig zinvol als het huidige zwangerschapsverlof niet wordt uitgebreid. De Europese Commissie heeft voorgesteld het verlof uit te breiden naar 18 weken. De ETUC en daarmee de FNV zijn het hiermee eens. Door kort zwangerschapsverlof worden ouders gedwongen hun kind op zeer jonge leeftijd naar de kinderopvang te brengen. De opvang van jonge baby's is bijzonder duur. De uurprijs voor kinderopvang en de kosten kinderopvang voor de overheid zijn in vergelijking met andere landen hoog. Een andere overweging is dat verschillende onderzoeken aantonen dat het niet goed is voor het hechtingsproces als baby's op zeer jonge leeftijd naar de opvang gaan.
* Flexibilisering en betaling ouderschapsverlof Bij het flexibel opnemen van dit verlof moet de wens van de werknemer voorop staan. Het kan niet zo zijn dat de wet hierin enige beperking oplegt. Betaling van het ouderschapsverlof is noodzakelijk om vooral ook mannen te stimuleren verlof op te nemen. Door de minder grote inkomensderving wordt het ook aantrekkelijker voor alleenstaande ouders om ouderschapsverlof op te nemen.

Combinatie arbeid en zorg is slecht geregeld in Nederland en vrouwen zijn hiervan de dupe Vergeleken met andere Europese landen loopt Nederland ver achter als het gaat om de ondersteuning vanuit de overheid voor de combinatie arbeid en zorg. Dat is vooral het geval bij vaderschapsverlof, ouderschapsverlof en het langdurend zorgverlof bij ernstig zieke familieleden.

De FNV vindt het schrijnend dat het kabinet geen duidelijke keuze wil maken voor ondersteuning van jonge ouders en mensen met zorgtaken. Het huidige beleid heeft tot gevolg dat zorgtaken vooral door vrouwen worden verricht. Hierdoor zullen vrouwen veelal (blijven) kiezen voor een kleine deeltijdbaan.

Lees hier de volledige tekst van de brief van de FNV aan de vaste Commissie voor SZW van de Tweede Kamer

{icon_pdf.gif} fnvbrief_verlof_arbeidstijden_szw