GroenLinks

GroenLinks als enige tegen afschaffen milieuregels voor extra asfalt

Dinsdag 13 januari 2009, 10:32u - Kees Vendrik

Als enige fractie in de Tweede Kamer stemt GroenLinks vandaag tegen de wijziging van twee wetten, waarmee het kabinet de aanleg van maar liefst dertig wegverbredingsprojecten wil doordrukken. Door aanpassing van de Spoedwet Wegverbreding en de Tracéwet worden de meest elementaire eisen aan onderzoek naar de ontwikkeling van het verkeer en de luchtkwaliteit opzij geschoven. Het gevolg daarvan is dat omwonenden van snelwegen geen poot meer hebben om op te staan.

Ook het voornemen van het kabinet om de effecten van de kilometerheffing bij deze en andere projecten buiten beschouwing te laten, kan niet door de beugel. Kennelijk zijn Eurlings en Cramer zó pessimistisch over de effecten van een kilometerheffing, dat ze deze op voorhand al willen verwaarlozen. Terwijl er met een kilometerheffing miljarden bespaard kunnen worden op de aanleg van extra asfalt.

Eind vorig jaar nog verscheen er een rapport, nota bene geschreven in opdracht van Koninklijk Vervoer Nederland, waarin uiteen werd gezet dat extra asfalt op den duur altijd leidt tot extra verkeer, waardoor de uitstoot per saldo toeneemt. Daarmee wordt de milieuwinst die op korte termijn te boeken valt door betere doorstroming teniet gedaan. Het kabinet en een grote Kamermeerderheid sluiten de ogen voor dat gegeven, de klimaatcrisis en de ongezonde luchtkwaliteit voor honderdduizenden omwonenden van snelwegen ten spijt.