VVD


13-1-2009

VVD roept op tot versterkte Europese aanpak valsmunterij euro

Tien jaar geleden werd de euro de officiële munteenheid van de Europese Unie. Twee jaar later introduceerden 11 lidstaten de eerste eurobriefjes en -munten. Intussen is de euro de nationale munteenheid in 16 van de 27 lidstaten.

Vandaag vierde het Parlement de tiende verjaardag van de euro. En terecht. De afgelopen maanden is de relevantie van de euro immers onmiskenbaar aangetoond. Door markt en munt is Europa toonaangevend op het wereldtoneel.

Gisteren maakte de Europese Centrale Bank echter ook bekend dat in de tweede helft van 2008 in totaal 354.000 valse eurobankbiljetten aan de circulatie zijn onttrokken. Ten opzichte van de eerste helft van 2008 is dit een stijging van 13%. Toch is het juist die aanpak van valsmunterij die tot de nodige kopzorgen leidt.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Het is van groot belang dat we kunnen blijven vertrouwen op een sterke munt. Een harde en effectieve bestrijding van de valsmunterij van de euro is dan ook noodzakelijk. De verschillende instrumenten die hiervoor op Europees niveau in het leven zijn geroepen, kunnen natuurlijk als een stap in de goede richting worden beschouwd maar blijken in de praktijk niet afdoende om het probleem effectief te bestrijden. Uit het politieveld zijn de geluiden duidelijk: er wordt in deze onvoldoende samengewerkt tussen de lidstaten."