Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst
Concerncommunicatie
Bezoekadres: Stadhuis
Coolsingel 40 Rotterdam
Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

9 januari 2009

Wethouder Geluk opent ontbijt op voortgezet onderwijs school

Kick-off Gezonde Schoolkantine op Noordrand College

Op dinsdagochtend 13 januari opent de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) een ontbijt op het Noordrand College - onderbouw in Rotterdam. Deze Super Fit school geeft hiermee het startsein aan het project Gezonde Schoolkantine. Na de opening zal wethouder Geluk samen met de leerlingen van de onderbouw ontbijten voor een gezond begin van de dag.

De leerlingen van het Noordrand College hebben in het kader van het project Gezonde Schoolkantine een enquête uitgevoerd om na te gaan wat zij belangrijk vinden op het gebied van voeding en beweging. Uit de enquête bleek dat de leerlingen graag meer met ontbijten willen doen. Daarop heeft de school direct actie ondernomen. De school gaat dit jaar twee keer een ontbijtmoment organiseren. Op 13 januari wordt voor de eerste klassen een ontbijtmoment gehouden, op 15 januari voor de tweede klassen. In juni vindt het tweede ontbijtmoment plaats.

Het ontbijt

Het ontbijt is een goed begin van de dag. Het beste is om thuis te ontbijten. Het zorgt er namelijk voor dat kinderen zich beter kunnen concentreren, op school maar bijvoorbeeld ook in het verkeer. Kinderen die om een bepaalde reden niet thuis kunnen ontbijten, hebben door de Gezonde Schoolkantine toch de mogelijkheid om op school gezonde producten te kopen en de plaats om deze op te eten.

De Gezonde Schoolkantine

Een Gezonde Schoolkantine heeft een ruim aanbod (volkoren)producten, een variatie aan goede soorten broodbeleg, groente en fruit, en dranken als thee, water en zuivel. Kortom, de basisproducten uit de Schijf van Vijf. Deze voedingsmiddelen leveren goede voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond en fit te blijven. De Gezonde Schoolkantine maakt de gezonde keuze makkelijk.

De Gezonde Schoolkantine wordt uitgerold binnen de vijftien Super Fit scholen in Rotterdam. Volgend jaar komen daar nog eens tien scholen bij.

Super Fit

Super Fit is een project met als basis het stimuleren van een gezonde leefstijl voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het lesprogramma Super Fit heeft als leerlijnen sport, bewegen, conditie en voeding. De Gezonde Schoolkantine is onderdeel van Super Fit dat voortvloeit uit het Actieprogramma Voeding en Beweging van de Gemeente Rotterdam (Sport en Recreatie, GGD Rotterdam-Rijnmond en Jeugd, Onderwijs en Samenleving). Voeding en Beweging is in 2004 benoemd als speerpunt van het Integraal Jeugdbeleid en in 2005 is een actieprogramma vastgesteld.


---



Gemeente Rotterdam