Ingezonden persbericht


14 januari -15 februari 2009

GERT GERMERAAD: De Tegenstander
een actuele tentoonstelling rond Marinus van der Lubbe

In 2009 is het 75 jaar geleden dat Marinus van der Lubbe in Leipzig werd onthoofd en op 13 januari is het 100 jaar geleden dat hij in Leiden werd geboren. Beide feiten vormen de aanleiding voor een actuele tentoonstelling in Scheltema waarin Van der Lubbe een hoofdrol speelt.

De tentoonstelling met als titel De Tegenstander bestaat uit een serie keramische beelden van kunstenaar Gert Germeraad (1959). Hij nam het levensverhaal van Marinus van der Lubbe als uitgangspunt voor deze presentatie. Over de in Leiden geboren radencommunist is veel geschreven. Was hij in 1933 echt de dader van de Rijksdagbrand en daarmee een held? Was hij slachtoffer van het Duitse regime dat hem in 1934 ter dood veroordeelde? Of ligt de waarheid ergens in het midden? Het nieuwe Duitsland verklaarde immers in 2007 het doodsvonnis ongeldig.

Gert Germeraad is geïnteresseerd in de tegenstrijdigheid die mensen in zich kunnen dragen. Kunnen held en terrorist verenigd zijn in één persoon? In zijn keramische portretten gebruikt hij allerlei stijlen om die verschillende karakteriseringen uit te drukken. In de beelden van Marinus van der Lubbe zijn bekende foto's te herkennen: Van der Lubbe met gebogen hoofd, maar ook als strijdbare jongeman. Andere beelden zijn door Germeraad gemanipuleerd of geënsceneerd, zoals de serie waarin Marinus verminkt door vuistslagen, kogel of bijl is afgebeeld.

Op de tentoonstelling combineert Germeraad het werk over Van der Lubbe met beelden over actuele thema's. Zoals de inmiddels op ons netvlies gebrande foto- en filmopnamen uit Srebrenica, van de Abu Graib-gevangenis, uit Afghanistan of andere actuele oorlogen. Ook in deze beelden, met als titel 'Prisoners Of War', staat steeds een mens centraal. Het ene moment is hij held, dan weer beul of slachtoffer. Of zoals de Volkskrant op 18 oktober als kop boven een artikel plaatste: 'Gisteren terroristen, vandaag helden'.

Op zondag 18 januari is van 14.30 tot 17.00 uur onder de titel Beeld op Van der Lubbe. Held of slachtoffer? een speciale middag georganiseerd in Scheltema. Kees Walle belicht het leven van Marinus van der Lubbe, Fredie Beckmans geeft een performance en er zullen historische filmfragmenten over Van der Lubbe worden getoond. De toegang is gratis!

De Lakenhal in Scheltema, Marktsteeg 1/hoek Oude Singel

Open: dinsdag t/m zondag 12-17 uur, toegang gratis.

www.lakenhal.nl