Ingezonden persbericht


2 januari 2009

Lezing Arie Butterman over papier maken met papiermolens

Op dinsdag 13 januari geeft Arie Butterman, molenaar van papiermolen De Schoolmeester in Westzaan, een lezing in Nieuw Land. Hij vertelt aan de hand van dia's over het maken van papier met de papiermolen De Schoolmeester. Oorspronkelijk stonden er zo'n 60 door wind aangedreven papiermolens in de Zaanstreek. De Schoolmeester is de laatste die is overgebleven. De molen werd oorspronkelijk bemand door dertien man vast personeel en 5 tot 10 voddenscheursters. Dergelijke papiermolens zijn van wereldwijde betekenis geweest door het produceren van kwalitatief hoogwaardig papier. Zo zou de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op Zaans papier zijn gedrukt.

Deze lezing is nummer twee in een cyclus van vijf lezingen waarmee Nieuw Land u helpt de wintermaanden door te komen en sluit mooi aan bij "Wie wat bewaart, beleeft wat", de nieuwe tentoonstelling over papier die nog tot 29 maart in Nieuw Land te zien is.

De lezing begint om 19.30 uur en zal, inclusief een k korte pauze, rond 21.30 uur ten einde zijn. Kaarten zijn E 7,50 per lezing - inclusief een kopje koffie of thee. Leden van het Flevofonds betalen E 5,50 per lezing. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom is reservering noodzakelijk. Plaatsen reserveren kan tot één dag voorafgaand aan de lezing. U kunt kaarten reserveren via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl (o.v.v. lezing 13 januari) of bij de receptie van Nieuw Land, telefoon (0320) 22 59 00

Kijk voor meer informatie op: www.nieuwlanderfgoed.nl

Nieuw Land
Oostvaardersdijk 01-13 te Lelystad
(parkeren in de VOC garage, bij Batavia Haven).

-----------------------