Erasmus MC



---

Erasmus MC ontdekt nieuwe variant van kinderleukemie met...

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een nieuw subtype van leukemie ontdekt bij kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) welke gepaard gaat met een slechte prognose.

De ontdekking kan leiden tot een betere diagnose van dit type leukemie bij aanvang van de ziekte zodat daarop de verdere behandeling aangepast kan worden. De onderzoekers publiceren het onderzoek deze week online in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Genetische sybtype
ALL is de meest voorkomende vorm van kanker op de kinderleeftijd. De ziekte is zonder behandeling dodelijk, maar is bij kinderen tegenwoordig in vier van de vijf gevallen te genezen door middel van chemotherapie. Of een therapie aanslaat wordt onder meer bepaald door het genetische subtype van de leukemie. De behandeling wordt daarop aangepast. Een zeer zeldzaam subtype heeft de zogenaamde BCR-ABL1 genetische afwijking, die samengaat met een lage overlevingskans van slechts 50%. Bij een kwart van de kinderen met ALL is de onderliggende genetische afwijking in de leukemiecellen onbekend.

Genexpressieprofiel
Dr. Monique den Boer en prof.dr. Rob Pieters, afdeling kinderoncologie in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis, leiden een onderzoeksteam dat in een genoombrede aanpak een zogenaamd genexpressieprofiel heeft ontwikkeld waarmee de bekende subtypen van kinder-ALL voorspeld kunnen worden. Opmerkelijk daarbij was dat het genexpressieprofiel van een deel van de groep patienten met onbekende genetische afwijking sterk leek op dat van BCR-ABL1-positieve leukemie. Patiënten met deze "BCR-ABL1-achtige" vorm hebben een twee keer zo hoog risico op het lange-termijnprognose die vergelijkbaar is met "echte" BCR-ABL1-positieve ALL. Het nieuwe subtype maakt 15% uit van alle patienten terwijl de nu bekende ongunstige genetische subtypen minder dan 5% vertegenwoordigen. Uit verder onderzoek blijkt dat een zeer groot aantal van de patienten met dit nieuwe type leukemie afwijkingen heeft in genen die betrokken zijn bij de normale ontwikkeling van bloedcellen.

Ongunstige vorm
Dr. Den Boer: "Het onderzoek laat zien dat de "BCR-ABL1-achtige" variant een relatief grote groep van patienten vertegenwoordigt die met de huidige diagnostische testen niet opgepikt kan worden. Deze ongunstige vorm van ALL verdient een meer adequate behandeling, door intensivering van de therapie met de momenteel voorhanden medicijnen en op termijn met meer specifieke medicijnen gericht op de afwijkingen die karakteristiek zijn voor de leukemiecel." Verder onderzoek richt zich op het ontwikkelen van diagnostiek waarmee deze leukemievariant vroegtijdig opgespoord kan worden en het ontwikkelen van een meer adequate behandeling.

Publicatiedatum: 12 januari 2009

---

Erasmus MC ontdekt nieuwe variant van kinderleukemie met slechte prognose