Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nationale Academie Voor Media & Maatschappij gaat van start

Amsterdam, 13 januari 2009: Vanaf heden is de Nationale Academie Voor Media & Maatschappij een feit. De kersverse Academie biedt actuele trainingen voor professionals die werkzaam zijn met jeugd in onderwijs, bibliotheek, mediatheek, hulpverlening, politie, justitie of anderszins met als doel het verbeteren van de mediawijsheid van onze jeugd. Niet voor niets is de slogan van de Nationale Academie Voor Media & Maatschappij: 'Mediawijsheid voor professionals'. De Commissie van Aanbeveling bestaat uit o.a. de caberetier Freek de Jonge, tv-persoonlijkheid en zangeres Angela Groothuizen en 2e kamerlid CDA Joop Atsma.

De Nationale Academie voor Media en Maatschappij is een initiatief van Stichting Media Makkers en Stichting De Kinderconsument, opinieleiders op het gebied van jeugd en media in Nederland. Zij zijn beiden al jaren actief in het verbeteren van mediawijsheid van kinderen, jongeren en hun professionele opvoeders en zijn ook de initiatiefnemers van de zeer succesvolle Nationale Opleiding MediaCoach (www.nomc.nl), waar zij een aanzienlijke subsidie voor ontvingen van het Leonardo da Vinci fonds van de Europese Commissie. Al in juli 2005 presenteerde de Raad voor Cultuur het advies `Mediawijsheid, de ontwikkeling van nieuw burgerschap', waarin de raad vermeldt dat het niet meer gaat om media-educatie maar om mediawijsheid: 'het leren hoe je bewust, kritisch en actief kunt bewegen in een fundamenteel gemedialiseerde wereld" (voor meer informatie zie www.cultuur.nl).

Het brede aanbod van trainingen, opleidingen en congressen bevat o.a. de volgende thema's: informatievaardigheden, cyberpesten, nieuwe vormen van commercie, mobieltjes, de invloed van idolen, tienerbladen e.d. Tevens biedt de Academie i.s.m. voornoemde stichtingen de zeer succesvolle Nationale Opleiding MediaCoach aan, waarvoor op 22 april a.s. het eerste Nationaal MediaCoach Congres wordt gehouden. De trainingen van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij bevinden zich op gerenommeerde locaties zoals de Openbare Bibliotheek te Amsterdam of congrescentrum de Reehorst te Ede.

Informatie en inschrijvingen kan via de website: www.mediaenmaatschappij.nl (zie ook brochure)

Citaten initiatiefnemers van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij


· "Kinderen hebben recht op opvoeding, óók als het om de nieuwe media gaat" (directeur Bamber Delver)


· "Onze jeugd heeft professionele ondersteuning nodig in deze soms ingewikkelde mediamaatschappij." (directeur Liesbeth Hop)