Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Aankondiging
Dinsdag 13 januari 2009: 13.30

Aankondiging: Petitie Gaza aangeboden aan Tweede Kamer

Meer dan 3500 mensen hebben binnen zes dagen de petitie Stop Geweld in Gaza van United Civilians for Peace (UCP) getekend. Dinsdagmiddag 13 januari om 13.30 uur zullen de handtekeningen worden aangeboden aan Henk Jan Ormel (CDA), voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

United Civilians for Peace (UCP) is een samenwerkingsinitiatief van Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi en Oxfam Novib en zet zich in voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict conform het internationale recht.

UCP is zeer tevreden over de snelheid waarmee het Nederlandse publiek reageert op de oproep aan de Nederlandse overheid meer te doen voor de burgers in de Gazastrook.

De ondertekenaars van de petitie roepen de Nederlandse regering op:


. Om niet alleen de raketbeschietingen vanuit Gaza, maar óók het disproportionele Israëlische geweld te veroordelen.
. Om zich in te zetten voor een onmiddellijk en volledig staakt-het-vuren tussen beide partijen, en het opheffen van de blokkade van de Gazastrook.
. Om zich ervoor in te spannen dat hulpverleners onmiddellijk en onbelemmerd toegang krijgen tot het gebied, en te zorgen dat de grenzen van Gaza weer worden geopend voor (hulp)goederen.
. Om zich er binnen de Europese Unie voor in te zetten dat Israël geen nieuwe Europese voordelen ontvangt zolang de Israëlische blokkade van de Gazastrook niet is opgeheven en er geen staakt-het-vuren overeen is gekomen tussen beide partijen.

"De geloofwaardigheid van de Europese Unie staat nu op het spel", aldus Jan Gruiters, voorzitter van UCP. "Het is onvoorstelbaar dat we verdere privileges geven aan een land dat het internationale recht met voeten treedt, en het voorstel van de EU voor een wapenstilstand vooralsnog in de wind heeft geslagen."

Vorige week riepen 16 internationale mensenrechten-, hulp- en ontwikkelingsorganisaties, waaronder UCP, de Europese Unie op om de uitbreiding van haar relaties met Israël tijdelijk op te schorten zo lang er geen sprake is van een alomvattend staakt-het-vuren, en zo lang niet wordt gezorgd voor ongehinderde humanitaire toegang tot Gaza.

De gehele tekst van de petitie is te vinden op www.stopgeweldingaza.nl

Noot voor redactie,