Partij van de Arbeid

PvdA wil meldpicht kindermisbruik

13-01-2009 08:42

Organisaties die met kinderen werken, moeten worden verplicht kindermisbruik te melden en daarvan aangifte te doen. Ook moeten vrijwilligers die met kinderen werken, aantonen dat ze in het verleden gaan delict hebben gepleegd. Daarvoor pleit PvdA-kamerlid Arib: 'Ook vrijwilligersorganisaties dienen de veiligheid van kinderen voorop te stellen.

Arib vervolgt: Ouders vertrouwen hun kinderen toe aan peuterspeelzalen sportverenigingen, scouting enzovoort. Zij moeten ervan kunnen uitgaan dat hun kinderen veilig en beschermd zijn.'

Zembla
Arib is geschrokken van een uitzending van Zembla, waarin was te zien hoe een veroordeelde pedoseksueel als vrijwilliger en via een eigen bedrijf met kinderen kan blijven werken. Ook was te zien dat Scouting Nederland een incident liever stilhield, waardoor een veroordeelde pedoseksueel bij een andere scoutingclub gewoon aan het werk kon. Het is momenteel niet verplicht kindermisbruik te melden en aangifte te doen bij de politie. En de vrijwilligersorganisaties waarmee Zembla sprak, verlangen van een vrijwilliger geen Verklaring omtrent het Gedrag (VOG). Aan veroordeelde pedoseksuelen wordt een VOG geweigerd.

Meldplicht
Arib wil daarom dat de minister dat alle organisaties die met kinderen werken, worden verplicht kindermisbruik te melden en daarvan aangifte te doen bij de politie. Arib: Het mag niet zo zijn dat het melden van seksueel misbruik afhankelijk is van de bereidheid van de directie. Kindermisbruik is ernstig en brengt enorme lichamelijke en psychische schade aan kinderen. Bovendien is het strafbaar en daarom moet het niet binnenskamers blijven, maar worden gemeld zodat actie kan worden ondernomen en andere kinderen hiertegen worden beschermd.

Verklaring omtrent het gedrag
Ook wil Arib dat de minister zich meer inspant om te regelen dat vrijwilligers die met kinderen werken moeten aantonen dat ze in het verleden geen zedendelicten hebben gepleegd. Dat kan door hen te verplichten een verklaring van goed gedrag te overhandigen. Arib: Ik heb eerder een motie hierover ingediend, maar de werkelijkheid blijkt weerbarstig te zijn. Het is nog steeds mogelijk dat een ex-zedendelinquent rustig weer ergens bij een vrijwilligersorganisatie met kinderen kan werken, zonder dat nagegaan wordt of deze pedofiel een verleden heeft. Ik wil dat de minister alle vrijwilligersorganisaties dwingt een verklaring omtrent het gedrag op te vragen alvorens ze overgaan tot het aannemen van een vrijwilliger. In het onderwijs is het overigens al jaren verplicht. In deze sector nog niet, dat is aan ouders niet uit te leggen.