Ingezonden persbericht


Monster Employment Index sluit ook het jaar af met daling Index december 28 procent lager dan decemb
er 2007

Amsterdam, 13 januari 2009 - De maand deccember week wat betreft vacatureaanbod niet af van de dalende lijn die sinds mei 2008 is ingezet, zo blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. Waar de Index de afgelopen jaren nog een stijging liet zien in december daalde hij dit jaar met 9 punten naar 147. Vergeleken met vorig jaar december staat de Index nu 58 punten lager, een daling van 28 procent. In december steeg het online vacature aanbod vooral in de gezondheidszorg en daalde deze het sterkst in transport & logistiek.

Een einde aan de stijging in 2008
Na ruim twee en een half jaar waarin de Index en daarmee het online vacatureaanbod - op seizoensinvloeden na - alleen maar toenam, kwam een einde aan de stijgende lijn in mei 2008. Op een recordniveau van 210 punten begon de daling. De sectoren die in 2008 het hardst getroffen werden door de economische teruggang waren financiële dienstverlening, HR en onderzoek & ontwikkeling. Alleen in de juridische sector (+22) en bij de overheid (+7) nam het online vacatureaanbod in 2008 toe. De Index daalde in alle provincies, in Limburg nam deze met een daling van 39 procent het meest af, in Zeeland met 1 procent het minst.

'2008 was een bijzonder jaar met een opvallende kentering halverwege het jaar', aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. 'Het is lang geleden dat we zo'n neergaande lijn van de Monster Employment Index en daarmee ook van de arbeidsmarkt hebben kunnen constateren. Het is afwachten hoe de werkgelegenheid zich in 2009 gaat ontwikkelen want ondanks de economische teruggang - dit blijkt ook uit de cijfers van het CBS - is de arbeidsmarkt nog niet dramatisch teruggelopen en staan er nog veel vacatures open.'

Vacatureaanbod bouw en gezondheidzorg neemt toe
Net als vorige maand is de sector gezondheidszorg & sociaal werk een positieve uitzondering op de arbeidsmarkt. De Index in deze sector steeg met 8 punten. Ook de bouw liet een lichte stijging zien (+ 1), de sector fiscaal & accounting bleef gelijk. Alle andere sectoren lieten een daling van de Index zien. De Index van de sector transport & logistiek daalde met 30 punten het hardst. Het online vacatureaanbod in deze sector daalt nu al zes maanden onafgebroken. Ook de sectoren HR (-27), horeca & toerisme (-23) en onderzoek & ontwikkeling (-22) daalden in december fors.

Algehele provinciale daling online vacatureaanbod
In december lieten alle provincies een daling van het online vacatureaanbod zien. Deze daling varieerde van drie punten in Zeeland tot 13 punten in Limburg en Gelderland. Voor Limburg was dit alweer de 9e achtereenvolgende daling van de Index. In december was de daling voornamelijk te wijten aan de sectoren transport & logistiek, HR en onderzoek & ontwikkeling. De Limburgse Index staat nu 88 punten lager dan december 2007, dit is een daling van 39 procent.

Ook de Europese Index daalt
De Europese Index daalde in december met 14 punten en staat nu 15 procent lager dan in december vorig jaar. In alle landen waar de Monster Employment Index gemeten wordt daalde het online vacatureaanbod. In Frankrijk nam de Index met 16 punten het meest af. Ook Zweden (-11) en Groot-Brittannië (-11) lieten een flinke daling zien. In Belgie was de daling met vijf punten het lichtst.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index Europe levert maandelijks objectieve informatie over trends in online recruitment in de Europese Unie. Gelanceerd in juni 2005 op basis van data vanaf december 2004 is de Index gebaseerd op miljoenen vacatures van representatieve carrièresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster. De Index wordt onafhankelijk geaudit door Research America Inc - een onafhankelijk marktonderzoeksbureau - om te garanderen dat de weergeegeven resultaten binnen een foutmarge van +/- 1.05% blijven.

De Index onderzoekt het online vacatureaanbod in alle EU deelstaten. De maandelijkse rapporten van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Europa zijn verkrijgbaar op: http://corporate.monster.com/Press_Room/MEI_EU.asp.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl ) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan circa 36.000 vacatures en meer dan 1.000.000 CV's. Per maand kent de site bijna 2 miljoen bezoeken (november 2008).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster(TM), marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 lokale websites, gevestigd in 36 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl .

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster(TM). Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in Maynard, Massachusetts. Internationaal werken er circa 5.000 medewerkers in 50 landen. Monster Worldwide (NYSE: MWW) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de New York Stock Exchange. Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op: www.monsterworldwide.com

Contactinformatie (