Ingezonden persbericht


Nederlanders hebben voor 4,7 miljard Euro aan ongebruikte spullen op zolder liggen

Ruimte ter grootte van studeerkamer vol met ongebruikte spullen

Emmeloord, 13 januari 2009 - Nederlanders hebben voor 4,7 miljard Euro aan ongebruikte spullen op zolder liggen. Bijna een derde geeft aan sommige spullen die zij nu niet meer gebruiken zelfs nog nooit te hebben gebruikt. Het grootste gedeelte van de voorraad ongebruikte spullen bestaat uit meubels en interieuraccessoires, baby- en kinderspullen, huishoudelijke artikelen, kleding en audio-, tv- en fotoapparatuur. Dat blijkt uit onderzoek dat Marktplaats.nl in samenwerking met Trendbox heeft uitgevoerd*.

Ongebruikte spullen nemen middelgrote kamer in beslag Een gemiddeld huishouden bewaart 26 ongebruikte artikelen. In totaal nemen deze artikelen zo'n 8% van de woonoppervlakte in beslag, wat toch al snel een bad- of studeerkamer is. De meeste ongebruikte spullen liggen verspreid op zolder, in de garage of schuur en in de studeerkamer. Opvallend is dat één op de vijf respondenten de spullen in een slaapkamer heeft opgeborgen. "De hoeveelheid ongebruikte spullen in de Nederlandse huishoudens is enorm", zegt Eugenie van Wiechen, Managing Director van eBay.nl en Marktplaats.nl. "Voor iedereen die met ruimtegebrek kampt, is het opruimen van deze spullen een gemakkelijke manier om meer ruimte in huis te creëren. Daarnaast kunnen Nederlanders zo eenvoudig nog wat extra geld verdienen."

Vooral jongeren en mannen gooien ongebruikte spullen weg Tweederde van de respondenten geeft ongebruikte spullen weg, 38% bewaart ze, 37% verkoopt ze en 33% gooit ze weg. Meer dan vier op de tien ondervraagden zijn te veel aan hun spullen gehecht om ze weg te doen. Van de Nederlanders die ongebruikte spullen weggooien doet 87% dit minstens één- of tweemaal per jaar. Opvallend is dat significant veel meer mannen en jongeren tot 35 jaar ongebruikte spullen weggooien. Vrouwen geven vaker per jaar ongebruikte spullen weg dan mannen en doen dit om er nog iemand blij mee te kunnen maken.

Verkopen om huishoudpot te spekken
Het merendeel van degenen die ongebruikte spullen verkopen, doet dit om er geld aan te verdienen (68%). Het internet is hierbij voor 80% het meest populaire verkoopkanaal, vooral omdat dit makkelijk en effectief is. Andere manieren om ongebruikte spullen te verkopen zijn de rommel- en vlooienmarkt en Koninginnedag. De opbrengsten van de verkopen verdwijnen in de huishoudpot (40%), worden gebruikt om er weer andere spullen voor te kopen (20%) of worden besteed aan extraatjes.


* onderzoek uitgevoerd door Trendbox onder 500 Nederlanders in november/december 2008

Over Marktplaats.nl
Marktplaats.nl, opgericht in 1999, was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Sinds de oprichting is de onderneming uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven. Per dag worden er meer dan 200.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding en verzamelobjecten tot auto's en huisraad. De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Emmeloord. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.



Ingezonden persbericht