Ingezonden persbericht


Euroshareholders stapt opnieuw naar de Ondernemingskamer

Ongelijke behandeling van Fortis-aandeelhouders

De pan-Europese beleggersorganisatie Euroshareholders stapt opnieuw naar de Ondernemingskamer. Euroshareholders heeft gisteren (12 januari 2009) een verzoekschrift ingediend waarin de Ondernemingskamer wordt verzocht om - bij onmiddellijke voorziening - Fortis te gelasten ook in Nederland goedkeuring te vragen voor de verkooptransacties van 3, 5 en 6 oktober 2008. Georges Ugeux

Euroshareholders is verbolgen over het feit dat Fortis de transacties van 3, 5 en 6 oktober 2008 wel ter goedkeuring voorlegt aan de aandeelhouders van Fortis SA (België) en niet aan de aandeelhouders van Fortis NV (Nederland). Naar het oordeel van Euroshareholders druist een dergelijke behandeling regelrecht in tegen de basis van de twinned-share structuur van Fortis, die uitgaat van gelijke behandeling van Nederlandse en Belgische aandeelhouders. Voor Euroshareholders, waarvan 32 nationale beleggersverenigingen deel uitmaken, is dat een essentiële kwestie. Euroshareholders treedt op mede namens 15.000 gedupeerde Fortis beleggers.

Euroshareholders baseert zich bij het verzoek tevens op de Nederlandse wet, waar het vereiste van aandeelhoudersgoedkeuring is verbonden aan besluiten van het bestuur omtrent een belangrijke verandering van identiteit of karakter van vennootschap of onderneming. Dat Fortis door de verkooptransacties van 3, 5 en 6 oktober 2008 een belangrijke verandering van identiteit en karakter heeft ondergaan, behoeft geen betoog. Circa 95 procent van de activiteiten is afgestoten.

Euroshareholders hanteert vijf criteria:

* het personeelsbestand zal hierdoor slinken van 85000 tot 5000, een daling van 93 procent.
* het balanstotaal van de oude activiteiten bedroeg 871 miljard euro. De resterende verzekeringsactiviteiten hebben een balanstotaal van 27 miljard euro. Dat is 97 procent lager.
* De baten bedroegen in de oude samenstelling 120 miljard euro en zullen door de verkopen dalen tot circa 8 miljard euro, een daling van 93 procent.
* De winst 2007 van de activiteiten die resteren na de verkopen bedraagt 0,2 miljard euro, een daling van 95 procent ten opzichte van de winst van heel Fortis in 2007 (4 miljard euro).
* Het eigen vermogen daalt van 33 miljard euro naar 7,7 miljard euro, een daling van 77 procent. Die 7,7 miljard is een kunstmatig hoge waardering, waarbij de rommelproducten worden gewaardeerd op de carrying value en niet op de veel lagere marktwaarde. Indien de beurskoers als maatgevend wordt beschouwd, bedraagt de daling meer dan 90 procent.

In dat licht is het zeer teleurstellend dat het bestuur van Fortis blijft beweren dat het - ook volgens de Nederlandse wet - niet verplicht is aandeelhoudersgoedkeuring te vragen voor de transacties van 3, 5 en 6 oktober 2008.

Euroshareholders vindt het stuitend dat het demissionaire Fortis bestuur zich op deze wijze opstelt en zich - op kosten van aandeelhouders - verzet tegen gelijke behandeling van haar aandeelhouders. Op 1 en 2 december 2008 kregen 3 van de 5 voorgestelde nieuwe bestuursleden niet de vereiste meerderheid. Omdat Fortis daardoor niet aan het in België vereiste minimum van 3 bestuurders voldeed, is het oude bestuur van Fortis blijven zitten.

Ten aanzien van de te benoemen bestuurders, steunt Euroshareholders de vier door Deminor en VEB voorgedragen personen.
* Georges Ugeux

* Jan Zegering Hadders

* Dirk van Daele

* Philippe Casier

Euroshareholders,

Peter Paul de Vries Jean Pierre Paelinck President General Secretary +31644329649