Nieuwe bewoner landgoed Wibi Soerjadi


ZEIST, 20090113 -- Voor Wibi Soerjadi begint het nieuwe jaar met een bijzondere nieuwe bewoner op zijn landgoed De Wulperhorst. Het betreft een 153 jaar oude Erard vleugel uit 1855.

Franz Liszt roemde het instrument en schreef veel composities vanuit een Erard. Ook concerteerde hij veelvuldig op deze unieke vleugels. Historisch gezien is de Erard van wezenlijk belang geweest voor vele grote werken en voor de ontwikkeling van de concertvleugel. De vleugel is afgewerkt met pallisanderhout, een van de duurste houtsoorten ter wereld.
Vanwege de typische parallele besnaring geeft het instrument de mogelijkheid om de diverse stemmen en registers volledig op zichzelf te laten klinken. Volgens liefhebbers is een Erard een streling voor de zintuigen en belicht het een vergeten aspect in de pianomuziek in vergelijking met de klank van de hedendaagse instrumenten.
Het was altijd Wibi Soerjadi´s wens om een Erard vleugel te mogen bespelen. Om mensen de mogelijkheid te geven kennis te maken met de vleugel zal Wibi Soerjadi een beperkt aantal concerten op zijn Landgoed geven. Op deze concerten zal de Erard worden belicht en zal hij een aantal werken op dit instrument vertolken.
"Een grote wens is uitgekomen met de komst van deze prachtige Erard. De vleugel geeft me de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de werken en speelwijze van mijn favoriete componist Franz Liszt. Het instrument is voor mij een bron van inspiratie, een pareltje in mijn muzikale belevingswereld."





Soerjadi Concerts B.V.