Diamond Awards voor Joop Braakhekke, Fenny van Wees en Ton de Zeeuw


Diamond Awards voor bijzondere prestaties in de gastronomie

AMSTERDAM, 20090113 -- Restaurateur Joop Braakhekke, genever en likeurmaker Fenny van Wees, en culinair journalist Ton de Zeeuw zijn onderscheiden met de Wine Professional Diamond Awards. Ieder jaar kent de Gastronomische Groote Club deze prestigieuze onderscheidingen toe aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt binnen of in verband met de Nederlandse gastronomie.

Diamant

De Wine Professional Diamond Award is een speciaal door Amsterdam Diamond Center ontworpen reversspeld met een diamant van 0.4 karaat Briljant. In aanwezigheid van directeur Hans van der Wouden en Seimun Chan van Amsterdam Diamond Center reikte Jan van Lissum (directeur Wine Professional/The Wine & Food Association) voor het vierde opeenvolgende jaar de onderscheidingen uit. Net als tijdens voorgaande edities van Wine Professional bood ook dit jaar de traditionele Champagne & Caviar New Year's Toast de feestelijke ambiance voor de uitreiking van de Wine Professional Diamond Awards. De Gastronomische Groote Club is een platform van producenten en leveranciers van gastronomische topproducten. De Wine Professional Diamond Awards wordt officieel ondersteund door Koninklijke Horeca Nederland.

Champagne en kaviaar

De bijeenkomst aan het slot van de eerste beursdag, mede georganiseerd door Joke van de Wijngaart (beursmanager Horecava 2009), was opnieuw een van de hoogtepunten van Wine Professional. De genodigden konden onder het genot van een glas Champagne Philipponnat, culinaire lekkernijen van House of Caviar & Fine Food en Rai Catering, en Buscaglione Espresso het gastronomische nieuwe jaar inluiden.

Winnaars

Joop Braakhekke

Eind vorig jaar nog in de prijzen gevallen als meest irritante Bekende Nederlander, nu een welverdiende Wine Professional Diamond Award. Mediageniek motivator, charmeur en enthousiasmeur, filosoof en levensgenieter, entertainer en inspirator, horecaondernemer, al 40 jaar smaak- en spraakmakend actief. Een man die zijn vak en zijn passie als weinig anderen weet uit te dragen, die mensen nieuwsgierig en enthousiast weet te maken. Met Le Garage heeft hij een van de meest succesvolle restaurants neergezet dat kan bogen op nationale en internationale allure en waar de sfeer tegelijkertijd altijd gezellig en ongedwongen is. Luxe en glamour, maar toegankelijk voor iedereen. Het is iets wat hij zelf uitstraalt, en wat hij overbrengt op zijn team dat vooral bestaat uit jonge, gedreven mensen. Als `Kookgek' bracht hij het koksvak als een van de eersten op een voor iedereen aansprekende wijze op televisie: een zeer breed publiek maakte kennis met zijn kookkunst, zijn idealisme en het belang van gezonde kwaliteit op je bord. Joop is op en top vakman, en altijd onnavolgbaar zichzelf: een beter ambassadeur voor de Nederlandse gastronomie is nauwelijks denkbaar.

Fenny van Wees

Voor kenners en liefhebbers van ambachtelijke genevers en likeuren is A. van Wees distilleerderij De Ooievaar een begrip. Het is de enige distilleerderij in Amsterdam waar nog volledig ambachtelijk gewerkt wordt. Maar ook in de topgastronomie heeft het ruim 125 jaar oude familiebedrijf een grote naam opgebouwd, mede dankzij zijn esprits of `eetparfums': traditionele, gedistilleerde smaakversterkers op basis van natuurlijke, verse producten als fruit, noten of kruiden. Drijvende kracht is Fenny van Wees: een toonbeeld van kennis, zakelijkheid, ambitie en passie. Een vakvrouw die haar mening niet onder stoelen of banken steekt en die zich de afgelopen jaren als geen ander heeft gepresenteerd als pleitbezorgster van zuivere, ambachtelijke kwaliteitsproducten in plaats van industriële na(s)maak.

Ton de Zeeuw

Eind december, in de laatste aflevering van Tafelen met Ton, zijn 20 jaar oude restaurantrubriek in De Telegraaf, brak hij met een traditie. Voor het eerst schreef hij in de ik-vorm, in plaats van de wij-vorm die hij altijd hanteerde `om niet pedant over te komen'. Gezien de vele specialismen die hij de afgelopen decennia tentoongespreid heeft is die wij-vorm wat ons betreft meer dan gerechtvaardigd: musicus, componist, tv-recensent, chef kunstredactie, politie- en rechtbankverslaggever, wijncriticus en culinair journalist. Wat altijd direct opviel bij Tafelen met Ton was de positieve toonzetting van zijn restaurantrecensies. Negatieve ervaringen publiceerde hij niet: daar hebben de lezers, de gasten en de restaurants niets aan. Op deze manier maakte Ton de Zeeuw iedere zaterdag zeer veel lezers attent op een mooi, uitstekend, gezellig, verrassend of veelbelovend restaurant dat de moeite van een bezoek waard was. Mede dankzij Tafelen met Ton, en zijn restaurantrecensies in boekvorm, hebben we geleerd de Nederlandse gastronomie te koesteren.