Escalatie van geweld in Zimbabwe: Wereld wacht op reactie VN


AMSTERDAM, 20090113 -- United Nations International Student Conference of Amsterdam (UNISCA) staat woensdagmiddag in het teken van een gesimuleerde burgeroorlog in Zimbabwe. De vertegenwoordigers van de verschillende VN landen moeten een einde maken aan de ontstane crisis die gepaard gaat met vluchtelingen naar Zuid Afrika, een cholera epidemie en hyperinflatie. Bovendien zullen Zimbabwe en Zuid Afrika gerepresenteerd worden door studenten die daadwerkelijk uit de respectievelijke landen afkomstig zijn. Ook buigen zij zich over vragen als de gevolgen van de financiële crisis voor handelsbarrières, klimaatafspraken en internationale veiligheid?

In totaal zijn er ruim 200 topstudenten belast met het vinden van een oplossing op prangende internationale problemen. Vlak voor de machtsoverdracht in de Verenigde Staten en in een tijd van economische neergang komen er nieuwe vragen op die een verfrissend en creatief inzicht vereisen. Tijdens de twaalfde editie van de UNISCA, een simulatie van een Verenigde Naties-conferentie, richten topstudenten uit de hele wereld zich samen met deskundigen uit politiek en wetenschap op verschillende vragen rond actuele wereldthema's.


UNISCA 2009 vindt plaats van vrijdag 9 tot en met vrijdag 16 januari aan de Universiteit van Amsterdam. Meer dan 200 internationale topstudenten van zes continenten nemen deel aan de conferentie. Deze jonge, getalenteerde academici werken als een denktank samen aan de politieke toekomst van de wereld. Zij discussiëren vanuit het politieke perspectief van het te vertegenwoordigen land en leveren creatieve oplossingen aan voor actuele problemen. In een veranderende wereld met economische crisis en nieuw leiderschap in de VS is de toekomst onzeker, zelfs voor deskundigen. Daarom is de voorspellende waarde van studenten even groot als dat van deskundigen.


De verwachting is dan ook weer groot dat deze twaalfde editie interessante resultaten zal opleveren. Op vrijdag 16 januari worden belangrijke uitspraken gedaan over thema's als Afghanistan, internationale veiligheid, de Europese CAP, mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Ook over de situatie in het Midden Oosten worden gewichtige uitkomsten verwacht. De deelnemers aan de conferentie, afkomstig van universiteiten uit onder meer de Verenigde Staten, China, Zuid-Afrika, Noorwegen, Bulgarije, Turkije, Australië, Rusland en Nederland, zullen alles op alles zetten om tot consensus te komen.

De vooraanstaande experts prof. dr. Cees Hamelink (emeritus hoogleraar Internationale communicatie aan de UvA en hoogleraar Media, religie en kunst aan de VU), dr. Uwe Becker (universitair hoofddocent Politicologie aan de UvA) en mr. Bert Bakker (voormalig Kamerlid D'66 en senior consultant) nemen op vrijdag 16 januari tijdens het rondetafeldebat de resultaten van de conferentie onder de loep en debatteren over de verandering die Obama kan brengen, de consequenties van het Israëlische offensief voor de regio, de gevolgen van de economische crisis voor de afspraken van klimaatconferenties en de problemen inzake de Millennium Development Goals.

UNISCA is een initiatief van studenten van de Universiteit van Amsterdam. De resoluties worden gebundeld en naar betrokken VN-ambtenaren gestuurd, waaronder de permanente Nederlandse VN-vertegenwoordiging in New York en Genève.





UNISCA