Friese waterschappen

Wetterskip Fryslân start bemaling

dinsdag, 13 januari 2009

Dinsdagochtend 13 januari 2009 start Wetterskip Fryslân met het afstromen van overtollig water uit de polders naar de Friese boezem. Tegelijkertijd wordt water uit de Friese boezem naar de Waddenzee afgevoerd. Vorige week vrijdag 9 januari 2009 werden de grotere gemalen stilgelegd om de ijsgroei in de polders te bevorderen. Nu het dooit, is het tijd om de gemalen langzaam op te starten. Dit gebeurt voorzichtig, omdat er nog ijsresten aan oevers en kades kunnen zitten waardoor schade kan ontstaan.

Dooiwater stroomt over de stuw Naast de dooi valt er ook neerslag. Wetterskip Fryslân stroomt de komende dagen circa 4 miljard liter per dag overtollig water af op de Waddenzee. Het dooiwater komt vrij uit de walkanten, uit de polders en vanuit de hogere gebieden in Fryslân. Daarnaast komt in enkele delen van onze provincie kwelwater (grondwater) vrij. Kwel ontstaat vaak door een ondergrondse waterstroom van een hoger gelegen gebied naar een lager gelegen gebied. Ook zorgt de wind voor lokale verschillen van boezemstand doordat het water opstuwt.

Het waterschap brengt de waterstand van de Friese boezem opnieuw enkele centimeters beneden streefpeil. De polders gaan weer naar normaal peil. Bij een eventuele nieuwe vorstperiode ontstaat hierdoor extra ruimte voor water waardoor de afstroming eerder kan stoppen.

Als het overtollige water een week lang niet wordt afgevoerd zal het water op de Friese boezem flink stijgen (circa 20 cm). Bij de gemalen die aanslaan wordt water onder de nog bestaande delen van de ijsvloer weggetrokken of er juist onder gepompt. Als dit te snel gebeurt raken veel walkanten in de provincie beschadigd. Daarom worden sommige poldergemalen, waar nodig, voorlopig op halve kracht ingezet.