Korps Landelijke Politiediensten

Transportcontrole Rotterdam

Negenendertig overtredingen bij 150 vrachtauto's

Transportcontrole Rotterdam
Rotterdam, 13-01-2009 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft op dinsdag 13 januari 2009 in samenwerking met de Zeehavenpolitie Rotterdam op de ruit van Rotterdam 4 transportcontroles gehouden van 09.00 tot 16.00 uur. In totaal zijn er 150 vrachtwagencombinaties gecontroleerd. In 39 gevallen is er proces verbaal opgemaakt voor uiteenlopende zaken. In 3 gevallen is het transport stilgezet in verband met overtreding van de arbeidstijdenwet (onvoldoende pauze) en in 1 geval in verband met de ernst van de overtreding (aslastoverschrijding met 48%). Opvallend was het aantal overtredingen met betrekking tot het vastzetten van de lading. In zeven gevallen was dit onvoldoende.

De bekeuringen zijn uitgeschreven voor overtreding van de arbeidstijdenwet (3), onjuist vervoer gevaarlijke stoffen (4), overtreding milieuvoorschriften (3), overtreding Voertuigreglement (19), overtredingen verkeersregels (3), negeren tunnelverbod (2), geen vervoersvergunning (3) en geen stootbalk (2). Eén vrachtwagenchauffeur reed met een rijbewijs B (personenauto), terwijl rijbewijs CE (vrachtwagen met aanhangwagen) was vereist. Aan een buitenlandse chauffeur is een transactie opgelegd van 10.350 euro voor het vervoeren van afval (papier) zonder ladingdocumenten en zonder vergunning. Eén buitenlandse chauffeur rekende het negeren van het tunnelverbod direct af: 550 euro.

Het doel van deze controles is het inzicht verkrijgen van de problemen in de regio. Bij controles is specifiek gelet op het vervoer van gevaarlijke stoffen en het tunnelverbod hiervoor, technische staat van de voertuigen, ladingdocumenten en vastzetten van de lading, controle van de bestuurder van het voertuig en het naleven van de arbeidstijdenwet.

De controles vonden plaats op de rijksweg A13 ter hoogte van Delft, A16 ter hoogte van Hendrik Ido Ambacht en A20 ter hoogte van Maasland. Aan de controle werkten ruim 40 medewerkers van de unit Transport en Milieu Controle mee ondersteund door twee medewerkers van de Zeehavenpolitie Rotterdam.