Ingezonden persbericht


Persbericht 18 december 2008

Expositie "Atelier Arnout Visser" bij Yksi

Onder de titel 'Atelier Arnout Visser' presenteert Yksi Expo het nieuwste werk van Visser. Daar kan de sfeer van zijn atelier geproefd worden. De expositie is te zien van 13 januari tot en met 8 maart 2008.

Arnout Visser werkt graag met glas. Veel van zijn ontwerpen laat hij in Bohemen in Tsjechië blazen, vanouds een gebied met ambachtelijke glasfabrieken. Sinds een aantal jaren werkt hij ook samen met glasblazers in Kitengela, een plaats niet ver van Nairobi in Kenia. Visser onderzocht samen met Keniaanse glasblazers de mogelijkheden van de op stoom aangedreven glasoven in Kitengela. Met beperkte middelen - de oven staat midden in de 'bush'- werken zij aan een serie producten, terwijl tegelijkertijd kennis werd gedeeld en nieuwe technieken zijn ontwikkeld. Een omgevallen cactus dient als mal voor een lamp, gebruikte flessen zijn nieuw leven ingeblazen met behoud van sporen van hun vorige functie en zelfs nutteloze brillen - goed bedoelde ontwikkelingshulp - zijn als grondstof voor een lamp gebruikt.

Bushglass is een project dat niet alleen een gemeenschap stimuleert opnieuw na te denken over de aanwezige randvoorwaarden, maar kent tegelijkertijd een artistieke pretentie. De resultaten zijn een geslaagde combinatie van ambachtelijke vaardigheden, technische mogelijkheden, recycling en artisticiteit. Er is bovendien niet alleen sprake van een formele vernieuwing van het ambacht, maar tevens van het samenbrengen van werelden, die normaal gesproken niet een kennis van elkaar hebben. De meerwaarde die hier uit voorkomt is bestemd voor alle betrokken partijen. De expositie laat werk het nieuwste glas werk van Visser zien geblazen in Tsjechië en Afrika, ondersteund met diverse filmpjes.

Glasgevoel
De expositie "Atelier Arnout Visser" georganiseerd door Yksi Expo is een welkome aanvulling op de expositie "Glas" die tegelijkertijd in het Designhuis te zien is. Deze hoofdexpositie toont werk van zowel nationale als internationale glas kunstenaars. Het Designhuis gevestigd in het voormalige kantongerecht aan het Stadhuisplein te Eindhoven. Naast tentoonstellingen onder de regie van Li Edelkoort (Design Academy) organiseert ook Yksi tentoonstellingen in het Designhuis, in combinatie met lezingen, workshops en excursies. Op 24 januari zal een excursie naar Royal Leerdam plaatsvinden en op 5 maart geeft Arnout Visser een lezing. Yksi heeft in het Designhuis ook haar winkel waar in deze periode een ruime selectie glasproducten van onder andere Arnout Visser aangeboden wordt.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Designhuis, Yksi Ontwerp en Bouwfonds Property Development.