Technische Universiteit Delft

Tumoren
door M&C

Promotie van mevr. K. Djanashvili: "Conjugates of Lanthanide Chelates and Phenylboronates for Molecular Recognition of Tumors"

13 januari 2009
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Ing. K. Djanashvili | HBO ingenieur in de chemie, Nederland promotor | Prof.dr. I.W.C.E. Arends TNW
coprom. | Dr.ir. J.A. Peters UHD-TNW

Conjugates of Lanthanide Chelates and Phenylboronates for Molecular Recognition of Tumors

Moleculaire imaging is een zeer belangrijk onderdeel van de moderne geneeskunde geworden. De recente technologische vooruitgang maakt het mogelijk om moleculaire gebeurtenissen in vivo zichtbaar te maken op een manier, die tot nu toe ondenkbaar was. Het belang van chemie in de medische wetenschap is sterk groeiende dankzij de vraag naar specifieke doelzoekende reagentia voor biologische targets. Dit proefschrift beschrijft een multidisciplinaire zoektocht naar geoptimaliseerde contrast reagentia voor MRI. De gevoeligheid van deze hoogresolutie techniek kan verbeterd worden door de toepassing van een imaging reporter in combinatie met een doelzoekende vector door de optimalisatie van de fysisch-chemische eigenschappen van lanthanide(III) complexen en hun targetherkennende vermogen. Het inzicht in de watercoördinerende eigenschappen van lanthanide complexen is zeer belangrijk gezien het feit dat de effectiviteit van de MRI reagentia wordt beïnvloed door het aantal gecoördineerde watermoleculen en hun uitwisselingssnelheid met bulk water. Het eerste gedeelte van het proefschrift beschrijft fysische methoden om deze parameters vast te stellen gevolgd door een 17O NMR studie aan pyridine-houdende lanthanide chelaten met uitzonderlijk snelle wateruitwisseling. Een andere manier om een optimaal contrast te bereiken is door verhoging van de specificiteit van de reagentia. Het tweede deel van het proefschrift behandelt de ontwikkeling van fenylboronaat-houdende doelzoekende reagentia voor de visualisatie van tumoren gebaseerd op de moleculaire herkenning van siaalzuur op het tumorceloppervlak. Het herkenningmechanisme wordt eerst in een fundamentele NMR studie opgehelderd en verder gedemonstreerd door middel van een serie incubatie experimenten met menselijke glioma cellen en radioactieve 160Tb-complex met twee fenylboronaatgroepen. Tot slot, werd het in vivo transport van de nieuwe doelzoekende reagentia bewerkstelligd met behulp van thermogevoelige liposomen met een voor hyperthermia geoptimaliseerde overgangstemperatuur.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 23 december 2008