Technische Universiteit Delft

Microdata studies
door M&C

Promotie van dhr. G. van Leeuwen: "Innovation and performance. A collection of microdata studies"

13 januari 2009 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer G. van Leeuwen | kandidaats economie EU Rotterdam, promotor 1 | Prof.dr. A.H. Kleinknecht TBM
promotor 2 | Prof.dr. B.M. Balk EU Rotterdam

Innovation and performance. A collection of microdata studies

Hoewel het belang van innoveren algemeen wordt erkend, bestaat er nog veel onduidelijkheid wat innoveren nu betekent voor - bijvoorbeeld - de ontwikkeling van de winstgevendheid of de productiviteit van bedrijven. Een notoir probleem is hoe de afzonderlijke bijdragen van R&D en ICT te identificeren, gegeven dat ICT een in computers belichaamde vorm van technologische innovatie is. Dit proefschrift omvat een vijftal onderzoeken naar het belang van innovatie en ICT gebruik voor bedrijfsprestaties en één onderzoek waarin schaaleffecten in de bedrijfstak commerciële dienstverlening centraal staan. De nadruk ligt daarbij op de analyse van de bedrijfsgegevens die het CBS verzamelt voor het maken van statistieken. Een voordeel van het gebruik van dergelijke data is dat de gegevens betrekking hebben op de echte actoren in de economie en niet op uitkomsten voor bedrijfstakken of zelfs de gehele economie (zogenaamde macrodata).

Met behulp van econometrische methoden wordt in verschillende hoofdstukken onderzocht welke bijdragen R&D of ICT aan de (groei van de) productiviteit leveren nadat rekening is gehouden met de inzet van andere productiefactoren. Ook wordt aandacht besteed aan de interacties tussen technologische, niet-technologische innovaties en de productiviteitseffecten van het gebruik van aan ICT gerelateerde netwerken. Aangetoond wordt dat ICT vooral in de dienstensector een belangrijke `enabler' van innovatie is en dat bedrijven die technologische en niet-technologische innovaties combineren het meest productief zijn.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 23 december 2008