Vrije Universiteit Amsterdam

AANKONDIGING

Calvijnjaar start op Vrije Universiteit

met onder andere André Rouvoet en Boris van der Ham

In 2009 is het precies 500 jaar geleden dat Johannes Calvijn werd geboren. Overal in Europa vinden dan ook activiteiten ter gelegenheid van dit Calvijnjaar plaats, van wetenschappelijke congressen tot allerlei culturele activiteiten.

Ook de Vrije Universiteit organiseert aan het begin van dit speciale jaar in de week van 12 tot en met 18 januari een uitgebreid programma met activiteiten op diverse locaties in Amsterdam. De nadruk ligt hierbij op wat Calvijn voor de Nederlandse wetenschap, politiek en cultuur heeft betekent. Hoe staat het tegenwoordig eigenlijk met de invloed van Calvijns ideeën? En hoe zit dat in de toekomst?

Rouvoet en Van der Ham over calvinistische politiek In hoeverre is de Nederlandse politiek calvinistisch? En wat betekent dat dan eigenlijk calvinistische politiek? Tijdens het symposium op dinsdag 13 januari in Felix Meritis gaan CU-minister en calvinist André Rouvoet, D66-politicus en liberaal Boris van der Ham, publicist en agnost Herman Vuijsje en katholiek én hoogleraar Bedrijfsethiek Eduard Kimman op zoek naar de calvinistische roots in de politiek. Gespreksleiding Carla van Baalen, hoogleraar Parlementaire geschiedenis (RU).

C-Factor
Op 13 januari bepaalt André Routvoet als eerste zijn C-Factor. Samen met Dagblad Trouw ontwikkelde de VU een zelftest op internet. Bepaal nu zelf hoe calvinistisch je bent. Kijk op onze website voor meer informatie.

Calvinisme, de C-Factor van de Nederlandse cultuur Tijdens dit symposium op zaterdag 17 januari staat de culturele betekenis van het calvinisme in Nederland centraal. Na de opening door Rector Magnificus van de Vrije Universiteit Lex Bouter komt in een lezing Johannes Calvijn en de ontstaansgeschiedenis van het calvinisme aan de orde. De dag bestaat verder uit een uitgebreid programma met een twaalftal interactieve workshops. Het gaat dus niet alleen om luisteren, maar vooral ook om meemaken. Uiteenlopende onderwerpen als literatuur, economie, pers, erfgoed en film passeren de revue.

Verder op het programma: twee boekpresentaties, een concert en een wandeling door calvinistisch Amsterdam, . Ook Calvijn als actueel exportproduct staat op het programma. De week wordt afgesloten met de première van een speciaal voor deze week geschreven Calvijn-cantate.

Kijk hier voor het volledige programma en bestel direct kaarten!

VU podium
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam
Tel 020-5989292
Fax 020-5989251
www.vupodium.nl