RTV-Noord-Holland

VANAF MORGEN NIEUW BIJ RTV N-H :
Dinsdag om 17.30 uur (hh ieder uur)

HELP WELKE SCHOOL KIES IK?

Een 5-delige serie bij Radio en Televisie Noord-Holland die kinderen (en hu ouders) hulp en inzicht biedt bij het maken van de juiste keuze voor een middelbare school. Wordt het VMBO, VWO of toch Havo? Gaan we naar de open dagen en welke dan? Hoe word ik wegwijs in het voortgezet onderwijs? Kortom: wikken, wegen en dan kiezen!

AFLEVERING 1
13 januari : HET (VOORLOPIG) ADVIES

Hoe komt een eindadvies tot stand? Leerkrachten doen hun best ons dat uit te leggen. Leerlingen vertellen welk advies zij hebben gekregen en hoe ze dat vinden. Ouders laten zien dat ze trots zijn of misschien een beetje teleurgesteld. Wat willen de kinderen worden? Kan dat met het advies dat ze hebben gekregen? Welke eindtoetsen zijn er tegenwoordig? Wat als er een groot verschil zit tussen het advies en de uitslag van de Cito? Hoe belangrijk is die eindtoets eigenlijk? En is dat terecht of onterecht?

AFLEVERING 2
20 januari: VOORLICHTING OVER DE VERSCHILLENDE ONDERWIJSTYPEN: HET VMBO

Veel ouders zijn niet blij met dit advies. Maar waarom eigenlijk niet? Portretjes van kinderen (en de ouders) met VMBO-advies uit aflevering 1. Wat verwachten zij van het VMBO?

Hoe is het VMBO ooit tot stand gekomen? Waar is de oude MAVO gebleven ( komt steeds meer als zelfstandig schooltype terug.)? Wat zijn toelatingseisen? Kinderen komen aan het woord over hun schooltype. Terugblikken op hun advies van de basisschool. Hoe vonden ze dat en hoe vinden ze dat nu? Wat is er allemaal anders dan op de basisschool? Moeten ze hard werken? Wat leren ze ? Wat kunnen ze er later mee gaan doen? Doorleren of gaan werken? Ouders en leerkrachten aan het woord over het schooltype. Als een kind toch meer blijkt te kunnen. Of juist minder. Wat zijn dan de mogelijkheden. Wat is leerwegondersteunend onderwijs en voor wie is dat bestemd?

AFLEVERING 3
27 januari:
VOORLICHTING OVER DE VERSCHILLENDE ONDERWIJSTYPEN: HAVO EN VWO Portretjes van kinderen (en de ouders) met HAVO/VWO-advies uit aflevering 1. Zelfde opzet als aflevering 2, maar dan HAVO/VWO

AFLEVERING 4
3 februari: DE UITEINDELIJKE SCHOOLKEUZE

Portretjes van de kinderen (en hun ouders) uit aflevering 1. Naar welke school zouden ze graag toe willen? En waarom? Waar moet je allemaal op letten? Wat vinden kinderen belangrijk van hun nieuwe school? En ouders? Een aantal scholen zullen we laten zien. Op sommige scholen zullen we echt rondkijken, Van andere scholen kunnen we de schoolgidsen voorbij laten komen. Naast de verschillende onderwijstypen laten we ook zien dat er verschillende schooltypen bestaan. De kleine (oude, maar nieuw leven ingeblazen) MAVO. Maar je kunt ook kiezen voor een scholengemeenschap waarin het VMBO (dus ook de MAVO) één van de stromingen is. Datzelfde geldt voor het categoriale atheneum of gymnasium. Dan heb je ook nog lycea voor HAVO en VWO, zonder afdeling VMBO. Van kleinschalig, tot grootschalig en het een en ander daar tussenin. En dan: inschrijven (en hopen dat je niet uitgeloot wordt...) !

Aflevering 5
10 februari: Samenvatting van aflevering 1 tot en met 4.

Elles groet je hartelijk.


---------------------------------------
Stichting RTV Noord-Holland
Elles Paijens | PR, Promotie & Communicatie
T: 020 - 850 50 50
M: 06 - 53625010
F: 020 - 669 46 71
E: elles@rtvnh.nl
I: www.rtvnh.nl

Aletta Jacobslaan 9
Postbus 9823
1006 AM Amsterdam

---------------------------------------