Ingezonden persbericht


Nr. 007

Hilversum, 9 januari 2009

PASSIE VOOR ELFSTEDENTOCHT
't Zal je maar gebeuren, dinsdag 13 januari 22:50 uur, Nederland 2

In 't Zal je maar gebeuren aandacht voor het jubileum van de Elfstedenvereniging. Op 15 januari viert de vereniging haar 100 jarig bestaan. Momenteel hoopt heel Nederland op de 16e editie van de tocht der tochten. Acht van de vijftien voorgaande edities werden uitgereden door George Schweigmann, waaronder de beruchte van 1963. 't Zal je maar gebeuren portretteert zowel hem als de eerste vrouwelijke winnares, Lenie van der Hoorn. Wat zien zij als het geheim van de Elfstedentocht?

De 84-jarige George Schweigmann heeft sinds 1942 alle elfstedentochten gereden. Tijdens de meest barre toch ooit, in 1963, kwam hij als laatste over de finish. Sneeuwblind geworden, bereikte hij de eindstreep met hulp van een scholier. Naast tourrijder was Sweigmann 25 jaar bestuurslid van de elfstedenvereniging.

In 1985 konden vrouwen voor het eerste deelnemen aan de wedstrijd. Lenie van der Hoorn, moeder van twee kinderen, trainde jarenlang voor de Elfstedentocht. En niet zonder resultaat: Ze mag zich de eerste vrouwelijke winnares noemen van de meeste beroemde schaatstocht in Nederland. Ze won ook diverse alternatieve Elfstedentochten in Finland.

Beiden vertellen over hun ontberingen en bovenmenselijke prestaties. Hoe kan het zijn dat het schaatsen over 200 kilometer langs 11 Friese stadjes zo'n impact op je leven kan hebben?


---

Noot voor redactie,