Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MEEST GEAVANCEERDE DIEPE-HERSENSTIMULATIE (DBS)-THERAPIE OOIT STELT PATIËNTEN IN STAAT NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN BETER TE CONTROLEREN

Medtronic lanceert kleinste en enige oplaadbare, nieuwste generatie DBS-systeem voor de behandeling van ernstige motorische symptomen, dat patiënten en artsen de mogelijkheid biedt de programmering aan te passen.

Heerlen, 13 januari 2009 - Voor het eerst in Europa kunnen patiënten met de ziekte van Parkinson, essentiële tremor en primaire dystonie met één druk op een knop invaliderende motorische symptomen beter controleren door hun behandeling aan te passen aan hun behoeften. De nieuwste generatie neurostimulatoren voor diepe-hersenstimulatie (DBS)-therapie van Medtronic - Activa® RC en Activa® PC - zijn de meest geavanceerde stimulatoren op het gebied van technologische innovaties en omvatten nieuwe programmeerhulpmiddelen waarmee patiënten zelf het behandelingsniveau kunnen kiezen dat het best past bij hun verschillende activiteiten.

Activa®-neurostimulatoren voor DBS-therapie geven lichte elektrische pulsen af aan vooraf nauwkeurig bepaalde gebieden in de hersenen die de bewegingen controleren. Activa® RC is de eerste en enige oplaadbare neurostimulator ter wereld waarvan de batterij bijna 10 jaar meegaat voordat deze operatief vervangen dient te worden. In sommige gevallen is dat tot vijf maal langer dan met de vorige generatie neurostimulatoren.

Het comfort voor de patiënten zal ook verbeteren omdat de neurostimulatoren tot 50% kleiner zijn dan de vorige generatie. Dankzij deze nieuwste neurostimulatoren kunnen de patiënten hun invaliderende motorische symptomen (bv. stramheid, trage bewegingen en beven) beter controleren. Ze kunnen hun therapie bijstellen binnen de door hun arts gekozen parameters voor een verbeterde bewegingscontrole wanneer ze bijvoorbeeld een wandeling willen maken of een kop koffie willen drinken, of voor een verminderde beweeglijkheid om 's nachts rustig te kunnen slapen.

"De nieuwste generatie DBS-neurostimulatoren kan het leven van patiënten drastisch veranderen omdat ze de mogelijkheid en de keuze biedt om de therapie aan te passen aan de individuele behoeften van de patiënt," aldus professor Lars Timmermann, neuroloog verbonden aan het universitair ziekenhuis van Keulen. "De oplaadbare neurostimulator biedt het bijkomende voordeel dat patiënten minder operaties hoeven te ondergaan tijdens hun leven. Patiënten die voorheen om de twee jaar een vervangingsoperatie moesten ondergaan, kunnen nu tot 9 jaar operatievrij leven."

In Europa lijden meer dan 12 miljoen patiënten aan neurodegeneratieve aandoeningen die invaliditeit en verminderd functioneren kunnen veroorzaken.(i),(ii),(iii),(iv) De DBS-therapie van Medtronic zorgt voor een aanzienlijke en langdurige verbetering van de motorische functies en levenskwaliteit bij patiënten met primaire dystonie(v) en essentiële tremor(vi) en is de meest doeltreffende therapie voor het verbeteren van de levenskwaliteit bij patiënten met de ziekte van Parkinson.(vii) De DBS-therapie van Medtronic is volledig omkeerbaar en heeft een gunstig veiligheidsprofiel.(viii)

Naast de voordelen voor de patiënt houdt het gebruik van de DBS-therapie van Medtronic ook een essentiële besparing in voor de gezondheidszorg. Zo heeft onderzoek aangetoond dat de therapie een significante kosten- en tijdsbesparing oplevert omdat Parkinson-patiënten met een geïmplanteerde DBS-neurostimulator minder medicijnen nodig hebben en omdat het aantal follow-upbezoeken voor patiënten met dystonie na bepaling van de optimale therapie beperkt is.5,(ix)

"Dit is een mijlpaal voor miljoenen patiënten in Europa die behandeld kunnen worden met de nieuwste DBS-innovaties," aldus Oern Stuge, President van Medtronic Europa en Centraal-Azië. "Het enige goedgekeurde DBS-productaanbod ter wereld en de unieke ervaring die Medtronic twintig jaar lang heeft opgebouwd op het gebied van DBS, geeft artsen en patiënten de mogelijkheid een heel ander leven met een betere levenskwaliteit te bieden dan wel te ervaren."

Opmerkingen voor redacteurs

Over DBS
DBS is een lichte elektrische hersenstimulatie die de bewegingscontrole beïnvloedt. De DBS-therapie blokkeert signalen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor invaliderende motorische symptomen zoals stramheid, trage bewegingen en beven.

Over Activa

De diepe-hersenstimulatietherapie van Medtronic werd in 1995 in Europa gelanceerd voor de behandeling van essentiële tremor en parkinsontremor. Sinds de eerste lancering van de DBS-therapie van Medtronic is de lijst van indicaties uitgebreid met de symptomen van gevorderde ziekte van Parkinson en dystonie. Tot op heden werden over de hele wereld al meer dan 55.000 patiënten behandeld met de DBS-therapie van Medtronic.

De nieuwste DBS-neurostimulatoren van Medtronic - Activa® RC (Rechargeable Cell) en Activa® PC (Primary Cell) - zijn tot 50% kleiner, kunnen opgeladen worden en bieden unieke programmeervoordelen om tegemoet te komen aan de behoeften van artsen en patiënten.

De geïmplanteerde componenten van het systeem omvatten:
. Geleidingsdraad: de geleidingsdraad is een dunne, geïsoleerde, gewikkelde draad met vier elektroden aan het uiteinde, die in de hersenen geïmplanteerd wordt.
. Extensie: de geleidingsdraad is verbonden met een extensie, een dunne, geïsoleerde, gewikkelde draad die onder de huid van het hoofd, via de hals naar het bovenste borstdeel loopt.
. Neurostimulator: de extensie is aangesloten op een neurostimulator, een klein, verzegeld apparaat vergelijkbaar met een pacemaker dat een batterij en elektronica bevat. De neurostimulator wordt onderhuids in de borst geïmplanteerd. Hij geeft elektrische stimulatiepulsen af. Deze elektrische pulsen worden via de extensie en de geleidingsdraad afgeleverd in symptoomspecifieke hersenzones: de globus pallidus internus (GPi), de nucleus subthalamicus (STN) en de ventrale tussenliggende nucleus van de thalamus (Vim).

Patiënten met een Activa RC-stimulator kunnen deze gemakkelijk thuis opladen. Het draagbare oplaadsysteem omvat een patiëntenprogrammeerapparaat om te controleren wanneer de batterij opgeladen moet worden, een lichtgewicht opbergtasje en een draadloos systeem dat in verbinding staat met de neurostimulator, zodat het apparaat zo goed mogelijk opgeladen kan worden tijdens de dagelijkse activiteiten van de patiënt.

De externe componenten van het systeem omvatten:

. Een artsenprogrammeerapparaat (N'Vision®) wordt gebruikt om de parameters van de neurostimulator aan te passen. Een arts kan met dit programmeerapparaat de elektrische pulsen op een niet-invasieve manier bijstellen en de nieuwe instellingen via radiofrequente telemetrie naar de geïmplanteerde neurostimulator verzenden.
. Een draagbaar patiëntenprogrammeerapparaat wordt door de patiënt gebruikt om de neurostimulator uit of aan te schakelen, zelf de stimulatie aan te passen binnen de door de arts vooraf ingestelde keuzemogelijkheden en de batterijstatus van de geïmplanteerde neurostimulator te controleren.

Voor het eerst slaan deze neurostimulatoren ook gegevens op omtrent de voordelen of bijwerkingen van de verschillende programmeerparameters, waardoor op termijn de programmering gemakkelijk en nauwgezet geoptimaliseerd kan worden op basis van de individuele respons van de patiënt.